Național

Algocalminul nu se va mai putea elibera fara reteta

Ziarul de Vrancea
23 iul 2010 516 vizualizări
Eliberarea algocalminului fara reteta va fi interzisa pina la sfirsitul acestui an, pentru ca medicamentul contine o substanta ce poate produce neasteptat si independent de doza si durata tratamentului scaderea globulelor albe si implicit a imunitatii, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului.

Toate medicamentele impotiva durerilor care acum pot fi cumparate fara reteta si care contin metamizol vor putea fi luate din farmacii, peste citeva luni, numai pe baza de prescriptie medicala, se arata intr-un raspuns postat pe site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului (ANM). Potrivit sursei citate, metamizolul poate provoca aparitia unei boli grave, agranulocitoza, ce presupune scaderea masiva a globulelor albe din singe, care duce la scaderea imunitatatii organismului. De asemenea, inaintea inceperii tratamentului este necesara o anamneza atenta privind eventualele afectiuni alergice, precum si antecedentele de alergie la derivatii de pirazol sau la salicilati. Deoarece agranulocitoza apare in mod neasteptat si este independenta de doza si de durata tratamentului, in cazul aparitiei febrei, anginei, ulceratiilor bucale se impun intreruperea imediata a tratamentului si efectuarea urgenta a hemogramei, continuarea administrarii crescind riscul de deces, a precizat sursa citata.

European Directorate for the Quality of Medicines & Health Care specifica faptul ca metamizolul se elibereaza pe baza de prescriptie medicala, fiind inclus in Lista I, care include substante active continute in medicamente indicate in tratament de scurta durata sau pentru care este necesara supraveghere medicala continua, fie datorita eventualelor reactii adverse, fie pentru verificarea eficacitatii tratamentului. Potrivit medicilor, in Romania nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoza, totusi boala apare la un pacient dintr-un milion care iau metamizol. Consumul de medicamente calmante cu metamizol este foarte mare, ajungind la o jumatate de comprimat pe zi pe cap de locuitor. In 2009, romanii au luat 234 de milioane de pastile - intre care 188 de milioane numai algocalmin. Substanta activa metamizol este interzisa in calmante inca de acum 20 de ani in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Suedia, dar si in mai multe state ale Uniunii Europene precum Danemarca, Olanda sau Grecia.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.