Național

Proiectul legii ANI a cazut pentru ca alesii nu au schimbat pasajele neconstitutionale

Ziarul de Vrancea
22 iul 2010 434 vizualizări
Curtea Constitutionala a identificat, în ultima forma a Legii ANI, declarata neconstitutionala, mai multe dintre elementele identificate anterior de judecatorii instantei constitutionale ca fiind în contradictie cu legea fundamentala, acesta fiind unul dintre motivele deciziei din 19 iulie.

"Curtea constata ca adoptarea de catre legiuitor a unor norme contrare celor hotarite intr-o decizie a Curtii Constitutionale, prin care se tinde la pastrarea solutiilor legislative afectate de vicii de neconstitutionalitate, incalca Legea fundamentala", se afirma in motivarea deciziei prin care au statuat ca ultima forma a Legii ANI trecuta prin Parlament este neconstitutionala. Curtea face aceasta constatare "independent de criticile de neconstitutionalitate cuprinse in sesizarea Pesedintelui Romaniei", sesizare pe care a admis-o, decizia fiind anuntata luni. Judecatorii Curtii nu precizeaza care sint elementele declarate neconstitutionale in aprilie si care se regasesc in varianta revizuita de Parlament. In schimb, motivarea arata ca actul normativ nu este redactat intr-un limbaj si stil juridic specific normativ, concis, clar si precis, care sa excluda orice echivoc.


ANI l-a adus pe Basescu la o intrevedere de o ora cu ministrii


La sedinta de ieri a Guvernului, presedintele Traian Basescu a cerut coalitiei de guvernare ca prin reprezentantii sai sa insiste in dezbaterile parlamentare privind Legea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) ca functionarea institutiei sa fie reglementata printr-un singur act normativ. El a aratat ca, in prezent, exista 3-4 legi cu reguli privind functionarea ANI si a aratat ca este necesar sa existe o decizie politica pentru elaborarea unei singure legi. Seful statului a anuntat ca i-a invitat pentru azi pe toti ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditati la Bucuresti, pentru a le prezenta punctul de vedere al Romaniei fata de ultimul raport al Comisiei Europene privind situatia din justitie. Conform Constitutiei, presedintele Romaniei poate lua parte la sedintele Guvernului in care se dezbat probleme de interes national privind politica externa, apararea tarii, asigurarea ordinii publice si, la cererea primului-ministru, in alte situatii. Presedintele Romaniei prezideaza sedintele Guvernului la care participa. Ultima sedinta de guvern la care a fost prezent seful statului a fost in iunie 2009.


Blaga sustine ca raportul pe Justitie nu are legatura cu intrarea in spatiul Schengen


Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, afirma ca nu ar fi corect ca evaluarile europene privind respectarea de catre Romania a angajamentelor pe Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sa fie legate de intrarea in spatiul Schengen. El a aratat ca, in privinta aderarii la spatiul Schengen, Romania trebuie sa indeplineasca obligatiile tehnice. "Din acest punct de vedere, pot sa va spun ca Romania sta bine. (...) Eu cred ca Romania va indeplini toate obligatiile astfel incit nu vom pune sub semnul intrebarii aderarea noastra la spatiul Schengen, la sfirsitul lui martie 2011", a continuat Blaga. în Romania au existat, pina in prezent, sapte misiuni de monitorizare pe protectia datelor personale, pe cooperarea politieneasca internationala, pe politica de vize, pe frontierele terestre, pe frontierele aeriene, pe frontierele maritime. "Pina in acest moment rapoartele au fost pozitive, fiind propuse de catre comisiile de experti ai Uniunii, care sint cei mai buni experti pe domeniile respective", si-a motivat Blaga optimismul.


Negoita spune ca ideea inlocuirii lui cu Elena Udrea la sefia PDL Bucuresti ii apartine


Vicepresedintele PDL Liviu Negoita si-a asumat recomandarea Elenei Udrea pentru functia de presedinte interimar al organizatiei Bucuresti, post pe care el l-a detinut anterior, apreciind ca aceasta este "o persoana dinamica si apropiata de colegi". Negoita a facut aceste precizari pentru a respinge speculatiile privind eventuale disensiuni intre el si Udrea. El a tinut sa precizeze ca a sustinut-o si o va sustine in continuare pe Elena Udrea in calitatea noua de presedinte interimar "al celei mai mari organizatii a partidului", declarindu-se convins ca aceasta va avea succes. Organizatia PDL Bucuresti era condusa interimar de primarul Sectorului 3, Liviu Negoita, care a declarat insa, in 4 iunie, ca nu va candida la presedintia filialei, motivind ca doreste sa vina o alta echipa. Pe de alta parte, secretarul general al PDL Vasile Blaga a declarat ca Elena Udrea are "o sansa" in privinta candidaturii pentru Primaria Capitalei, desi actualul primar general Sorin Oprescu este "un contracandidat serios pentru oricine".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.