Național

ANI intrerupe vacanta Parlamentului

Ziarul de Vrancea
21 iul 2010 568 vizualizări
Raportul pe Justitie ameninta aderarea la spatiul Schengen, avertizeaza presedintele Traian Basescu n el a anuntat convocarea unei sesiuni extraordinare pentru corectarea legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate n seful statului a contestat si unele formulari dure din raport

Al patrulea raport anual de la crearea Mecanismului de Cooperare si Verificare cu privire la stadiul procesului de reforma, document ce cuprinde o analiza a situatiei din Justitie si recomandari privind urmatoarele masuri care trebuie luate in domeniu, a fost facut public ieri. Executivul UE "invita" Romania sa ia o serie de masuri imediate in lupta impotriva coruptiei, mentionind explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sanctiunilor aplicate in cazurile de coruptie la nivel inalt si instaurarea transparentei depline in domeniul achizitiilor publice.

CE arata ca, in pofida unor progrese in anumite domenii, exista importante neajunsuri in eforturile Romaniei de a inregistra progrese in cadrul MCV, ca angajamentul politic este insuficient, iar amendamentele la Legea ANI reprezinta un serios pas inapoi. Comisia recomanda Romaniei revizuirea competentelor înaltei Curti de Casatie si Justitie si cresterea rolului Institutului National al Magistraturii. De asemenea, Comisia precizeaza ca va publica un nou raport privind justitia din Romania in vara anului 2011.


Temeri pentru aderarea la spatiul Schengen


Prima replica la continutul raportului a venit dupa citeva ore de la presedintele Traian Basescu. El a anuntat ca va convoca Parlamentul in sesiune extraordinara la inceputul lunii august, in primul rind pentru legea ANI. Seful statului a precizat ca propune ca pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare extrordinare sa se afle Legea ANI, proiectul legii care prevede ca procesele sa nu mai fie suspendate in cazul in care sint ridicate exceptii de neconstitutionalitate, precum si "legea micii reforme" in justitie, aflata pentru avizare la CSM.

în ceea ce priveste legea referitoare la continuarea procedurilor judiciare in cazul in care sint ridicate exceptii de neconstitutionalitate, Basescu a mentionat ca aceasta a fost adoptata tacit de Camera, iar din decembrie 2009 se afla la Senat.

"Daca Parlamentul ar veni in sesiune extraordinara, sa treaca aceste trei legi, Romania ar putea fi ferita de a se invoca probleme legate de justitie atunci cind se va decide intrarea in spatiul Schengen", a spus Basescu, exprimindu-si ingrijorarea in legatura cu aderarea Romaniei.


Raspunsul Romaniei


Romania va face un raport referitor care "sa clarifice" indeplinirea de catre tara noastra a angajamentelor asumate la aderarea la UE, pe care il va trimite statelor membre si Comisiei Europene, a mai spus seful statului. "Este un raport care sa clarifice ca ne respectam angajamentele", a precizat Traian Basescu. întrebat cine va face acest raport, el a raspuns: "Guvernul".

în ceea ce priveste "uzantele" in relatia cu CE, un asemenea raspuns fiind o premiera, presedintele a raspuns ca, probabil, nu a mai fost nici o tara careia sa i se scrie in raport ca nu-si respecta angajamentele fata de UE. "De aceea vorbesc de Schengen cu multa atentie si ingrijorare", a adaugat el. Basescu a declarat ca Romania trebuie sa aiba o relatie "decenta" cu CE, dar ca nu va accepta formulari care nu reflecta realitatea.


Din nou, Curtea Constitutionala


Presedintele se intreaba daca nu cumva toate celelalte institutii ale statului roman isi vor pierde credibilitatea urmare a deciziilor Curtii Constitutionale si a intrebat "in al cui interes politic" s-au luat deciziile privind pensiile judecatorilor, ANI, DLAF. El a mentionat ca Executivul UE a facut si aprecieri pozitive in raport in legatura cu trei dintre cele patru conditionalitati asumate de Romania. Basescu a mai precizat ca sint doua "momente" in care Curtea Constitutionala "vine in interiorul raportului ca fiind izvorul incalcarii unor angajamente ale Romaniei, unul cert legat de Legea ANI si altul potential, legat de functionarea DLAF, care este corespondentul OLAF in Romania.

Basescu a afirmat ca alaturi de deciziile CC privind ANI si DLAF, exista si cele legate de deciziile cu privire la functionarea CNSAS, la pensiile judecatorilor si cea referitoare la programul de diminuare a efectelor crizei prin reducerea cheltuielilor sociale. El a mai amintit de declaratia presedintelui CC, Augustin Zegrean, care definea, "probabil corect", Curtea Constitutionala ca fiind o instanta "politico-jurisdictionala".


Reactii la raport


n Catalin Predoiu afirma ca "epopeea ANI" a intors lucrurile la 180 de grade in privinta Raportului CE, ministrul Justitiei exprimindu-si regretul ca, din cauza unui "moment de lipsa de viziune", doi ani de munca s-au risipit, iar eforturile va trebui reluate.

n Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca raportul Comisiei Europene reprezinta o analiza obiectiva a starii Justitiei din Romania si este un semnal ca trebuie schimbate lucrurile in ceea ce priveste sistemul judiciar.

n La fel, si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) apreciaza ca raportul CE este unul obiectiv, in care se constata progresele si neajunsurile sistemului judiciar, printre care colaborarea insuficienta intre institutiile responsabile de reforma Justitiei.

n Raportul Comisiei Europene, care critica amendamentele aduse Legii ANI, reprezinta un semnal negativ care ar putea afecta interesele Romaniei in plan extern, a spus Horia Georgescu, secretarul general al Agentiei Nationale de Integritate. Clasa politica trebuie sa actioneze rapid pentru a corecta legea, a adaugat el, precizind ca ANI nu mai lucreaza din aprilie, de cind Curtea Constitutionala a scos Agentia in afara legii.

n Liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, sustine ca liberalii se vor prezenta la sesiunea extraordinara a Parlamentului, insa a precizat ca vina pentru neadoptarea unor legi apartine majoritatii parlamentare.

n In schimb, presedintele PSD, Victor Ponta, a sustinut ca raportul nu reprezinta nici un fel de surpriza si ca Justitia va continua sa mearga prost "pentru ca nu vom face nici un fel de schimbare". Cit priveste criticile regasite in raport pe marginea amendamentelor la legea ANI, votate de parlamentari pe 30 iunie, liderul PSD a afirmat ca CE "a ramas blocata intr-un scenariu mai vechi in care se vorbea mereu de Parlament".


Gyorgy Frunda: "Raportul confirma amendamentele mele la legea ANI"


Senatorul UDMR Gyorgy Frunda - cel care prin amendamentele propuse in Senat a amputat activitatea ANI - sustine ca aprecierile negative ale Comisiei Europene aduse Romaniei in privinta ANI confirma argumentele sale. "Practic, Comisia Europeana a confirmat ceea ce am spus eu", a declarat Frunda pentru HotNews.ro. Senatorul mai sustine ca nu nici una din criticile din raport nu i se poate atribui si ca nu facut altceva decit sa puna legea ANI in conformitate cu Constitutia. Raportul pe Justitie face referiri clare la amendamentele adoptate in Senat. In opinia lui Frunda, nici aceasta critica nu i se poate atribui. "Aceasta lege a fost votata de 115 senatori care au fost de acord ca astfel legea va deveni constitutionala. Resping insa orice acuzatie care imi este adusa. Nu cred ca un stat mai este democratic atunci cind un senator ales este criticat pentru opiniile sale politice", a mai declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.


Banii europeni, inapoi!


Pentru 17 proiecte SAPARD s-a cerut returnarea banilor, avertizeaza seful statului n este vorba de 12,75 milioane euro in total, fonduri care au fost cheltuite pentru alte scopuri decit cele pentru care au fost acordati


Presedintele Traian Basescu s-a declarat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale privind DLAF, mentionata in raportul CE, adaugind ca i se pare foarte grava punerea functionarii institutiei sub semnul intrebarii in conditiile in care "baietii veseli" din industria carnii au cauzat fraude de 12,75 milioane euro din bani UE.

"Este foarte periculos sa scoatem din functiune Departamentul de Lupta Antifraude in baza deciziei Curtii Constitutionale, care iarasi nu vrea o institutie separata de Parchet si de instante, dar este o institutie europeana la care Romania s-a angajat sa o aiba in functiune", a afirmat seful statului. El a mentionat ca Romania a avut pe programul SAPARD peste 211 proiecte care vizau industria carnii si productia de oua, iar OLAF a constatat ca dintre acestea 62 sint suspecte de fraudare - fals in facturi, selectii de oferte formale si manipularea procedurii de achizitii - si sint in evaluare.

Basescu a precizat ca pentru 17 dintre proiecte s-a facut solicitare oficiala sa fie returnati banii catre Uniunea Europeana, fiind vorba despre 12,75 milioane de euro.

"în industria carnii sint baietii aceia veseli care vin mereu la televiziuni si ne anunta cum cresc preturile, daca bate vintul dintr-o parte, daca nu ii da Guvernul nu stiu ce bani de buzunar sau de construit casa", a mai aratat Traian Basescu. "Exponentii acestei zone (n.r. industria carnii), care sint mereu nemultumiti, ii vedem aproape zilnic la televizor amenintindu-ne cu cresterile de preturi, cu ce nu le face Guvernul. Ei nu au facut un lucru elementar, sa fie cinstiti atunci cind au utilizat bani europeni, iar frauda, falsul in facturi si falsificarea ofertelor sint deja dovedite si banii ceruti de OLAF la 17 firme", a mai spus seful statului


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.