Național

Nepotism legiferat prin contractul de munca

Ziarul de Vrancea
17 iul 2010 620 vizualizări
Rudele salariatilor Hidroelectrica au prioritate la angajare n daca la un concurs de angajare participa o ruda a unui angajat si inca cineva care nu are vreo legatura cu societatea iar acestia au rezultate "sensibil egale", atunci primul are toate sansele sa fie incadrat

Rudele angajatilor din compania de stat Hidroelectrica nu-si fac griji ca nu vor putea gasi de munca. Principalul producator de energie al tarii are prevazut in contractul colectiv de munca, ca, la un concurs de angajare, au prioritate rudele de gradul unu ale salariatilor Hidroelectrica "" sot, sotie, copii. "In cazul in care pentru ocuparea unui loc de munca vor fi mai multi candidati cu rezultate sensibil egale, la concurs se va tine cont de urmatoarea ordine de preferinta: candidatii sint membrii familiilor salariatilor Hidroelectrica (sot, sotie, copii)". Documentul citat nu precizeaza ce inseamna "rezultate sensibil egale" si nici nu doreste nimeni sa explice printr-un canal oficial, dupa cum arata Bihoreanul.ro.

Pentru seful sindicatului Hidroelectrica, paragraful citat din contractul colectiv de munca nu este ceva ilegal mai ales ca nu se tine, neaparat, seama de el. Decebal Sulea, presedintele Hidrosind spune ca preferarea afinilor de gradul unu la angajare este doar pe hirtie nu si in realitate. "De ce sa nu fie legala? Oricum nu s-a aplicat niciodata vreo discriminare. Presupun ca rezultate sensibil egale inseamna ca, daca doi candidati au rezultate aproape egale la proba scrisa si la cea practica atunci are prioritate ruda unui angajat. Dar eu nu stiu sa se fi intimplat asta vreodata. Si oricum asta e contractul mostenit de Hidroelectrica de la nivelul de ramura. E de vreo 20 de ani. Cred ca si in petrol si gaze e acelasi tip de contract", precizeaza Sulea. Hidroelectrica are peste 5.000 de angajati si nu se tem ca vor fi dati afara fiindca statul ar trebui sa plateasca compensatii uriase. Orice salariat al Hidroelectrica cu cel putin 25 de ani de munca in firma primeste 48 de salarii compensatorii la disponibilizare.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.