Național

In ultimele zile, cotele Dunarii au doborit record dupa record, ajungind ieri la 709 cm.

Ziarul de Vrancea
5 iul 2010 480 vizualizări
Prognozele hidrologice spun ca, la sfirsitul saptaminii, mai exact simbata, ar urma sa se inregistreze un nivel de 733 cm, cu mult peste cota la care au fost proiectate sa reziste digurile care apara Insula Mare a Brailei (IMB).

Putin mai la nord, prefectul judetului Galati, Cosmin Paun, a avertizat ca, daca digul care este construit pe o lungime de 4,5 kilometri cu o inaltime de 1,5 metri nu va rezista, pierderile economice vor fi insemnate. 8.000 de persoane se afla in zona inundabila si ar trebui evacuate, in cazul in care digul va ceda. In plus, numai inchiderea activitatii Regionalei Vamale ar implica o pierdere de 18,5 milioane de euro pe zi. In zona inundabila isi desfasoara activitatea cei mai mari agenti economici din Galati, care asigura aproximativ 12.000 de locuri de munca. Aseara, nivelul Dunarii depasise la Galati cu 70 de centimetri cota de inundatie.


Dezastrul de dupa inundatii


Presedintele si premierul, insotiti de ministrul Administratiei si Internelor au mers din nou pe urmele viiturilor, respectiv la Galati - locul unde se va da ultima batalie cu apele crescute de pe Dunare si Siret


Presedintele Traian Basescu a anuntat, ieri, la Dorohoi, ca acesta este ultimul an in care Guvernul se mai implica financiar pentru sprijinirea familiilor ale caror case sint afectate de inundatii. Seful statului a precizat ca fiecare proprietar trebuie sa isi asigure imobilul astfel incit in situatii de urgenta sa poata fi despagubit. "Casele trebuie asigurate. Asta e", a afirmat Basescu. El a dat asigurari ca se vor distribui materiale de constructii acolo unde casele trebuie demolate si vor primi sprijin si familiile ale caror imobile nu necesita demolarea.


Zece milioane de euro de la ministerul lui Adriean Videanu


"Un numar de 18 companii nationale din subordinea ministerului au hotarit sa se implice financiar in refacerea caselor si gospodariilor celor care sint afectati de acest dezastru al inundatiilor. Banii vor proveni atit din contributiile salariatilor, cit si din resursele proprii ale companiilor", a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, ar putea fi alocate intre 7 si 10 milioane de euro. "In cazul companiilor care nu au profit va fi vorba numai de contributii ale salariatilor", a precizat Videanu.


Un general in locul autoritatilor locale


Aflat pentru a doua oara la Dorohoi, presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit fata de lipsa de reactie a autoritatilor locale din judetul Botosani in urma inundatiilor de saptamina trecuta. Seful statului i-a solicitat ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, detasarea unui general pentru coordonarea misiunilor in municipiul Dorohoi. Astfel, coordonatorul actiunilor de indepartare a efectelor inundatiilor a fost numit generalul de brigada Vasile Somlea, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj. Traian Basescu sustine ca nu va lua masuri impotriva autoritatilor locale ce asteapta pozitia institutiilor abilitate ale statului.


Premierul pe dig


La rindul sau, primul-ministru Emil Boc a mers ieri la Galati, unde, impreuna cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a inspectat lucrarile hidrobarajului de pe Dunare din cartierul Valea Orasului, cel mai expus unei eventuale revarsari a Dunarii. Seful guvernului s-a oprit sa discute cu oricine l-a huiduit. Emil Boc a ascultat nemultumirile si a explicat ca situatia este sub control si ca principala actiune a Guvernului este sa pazeasca municipiul Galati si sa-l fereasca de inundatiile provocate de Dunare. Boc s-a aratat multumit de modul in care se desfasoara lucrarile la constructia digului, dar le-a spus autoritatilor locale ca oamenii trebuie sa stie sa fie pregatiti si pentru planul B - evacuarea - in cazul in care digul nu va rezista.


Traian Basescu la Suceava: SPP-ul, dati presa din fata mea!


Presedintele Traian Basescu a transmis ieri, la Dornesti (Suceava), unde se lucreaza la un ponton peste riul Suceava, membrilor SPP sa indeparteze cele citeva zeci de ziaristi din fata sa: "Vreau sa vad militarii! SPP-ul, dati presa din fata mea, ca pe ei ii vad tot timpul". Seful statului a urcat intr-o barca pentru a trece pe partea cealalta a riului, moment in care a repetat rugamintea: "Luati-l pe domnul reporter din fata mea, nu raspund la provocari". Presedintele a fost intrebat de un jurnalist de ce s-a suparat pe sinistratii din Saucesti, cu o zi in urma, si a raspuns: "Ma pot supara pe oricine". Locuitorii din comuna bacauana inundata sustineau ca fusesera furati banii alocati constructiei digurilor, iar seful statului a replicat ca banii nu au fost alocati, apoi le-a reprosat celor inundati ca si-au ridicat casele in albia Siretului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.