Național

Firmele rudelor sefilor institutiilor publice nu mai pot participa la licitatii

Ziarul de Vrancea
3 iul 2010 533 vizualizări
Guvernul a aprobat in ultima sedinta de Guvern o ordonanta ce prevede modificarea regulilor la licitatiile publice

Firmele detinute de persoane care sint rude de pina la gradul patru inclusiv cu angajati avind functii de decizie in autoritatile contractante nu vor mai putea participa la licitatiile organizate de acestea, restrictie introdusa de Guvern, prin ordonanta de urgenta, in legea achizitiilor publice. Ordonanta a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Potrivit acestora, in document a fost introdus un articol conform caruia, in vederea evitarii aparitiei unui conflict de interese, operatorul economic care este sot/sotie, ruda sau afin, pina la gradul al patrulea inclusiv, cu persoane din cadrul autoritatii contractante, ce detin functii de decizie, nu are dreptul de a participa la procedura de atribuire. Normele actuale prevad ca orice operator economic poate participa la licitatii, individual sau in grup, fara exceptii.


Contestatarii pot pierde garantiile


Contestatiile depuse la licitatiile de atribuire a contractelor pentru lucrari de infrastructura rutiera de interes national vor fi din nou solutionate de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), si nu.de Curtea de Apel, conform sistemului introdus la inceputul anului trecut. Actul normativ prevede ca instanta cu competenta sa solutioneze plingerea impotriva deciziei pronuntate de CNSC privind procedurile de atribuire de servicii si/sau lucrari aferente infrastructurii de transport de interes national este Curtea de Apel Bucuresti, sectia Contencios Administrativ si Fiscal. Cu exceptia cazurilor in care plingerea are ca obiect contestarea amenzii, CNSC nu are calitatea de parte in proces. "Prin aceasta modificare, contestatiile la licitatii pentru contracte de infrastructura vor fi din nou solutionate de catre CNSC, iar instanta va judeca doar reclamatiile privind amenzile dictate de catre Consiliu", au aratat sursele citate. De asemenea, firmele care contesta licitatii pentru contracte publice, dar ale caror reclamatii sint respinse de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor vor fi obligate sa cedeze statului, din garantia de participare, o suma fixa de pina la 19.320 lei si un procent raportat la valoarea contractului. Noile conditii impuse firmelor care contesta rezultatul unei licitatii pentru contracte publice la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) au fost decise de Guvern in sedinta de miercuri, printr-un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea achizitiilor publice, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale. Conform deciziei Guvernului, pentru un contract cu valoarea estimata intre 63.001 lei si 420.000 lei inclusiv va fi retinut 1% din ceea ce depaseste 63.001 lei. Pentru un contract in valoare de 420.001 lei - 4,2 milioane lei inclusiv va fi retinuta o suma de 4.200 lei plus 0,1% din ce depaseste 420.001 lei. Acelasi sistem de calcul va fi aplicat si pentru contractele cu o valoare superioara. Astfel, pentru contracte cu o valoare cuprinsa intre 4.200.001 lei si 42 milioane lei inclusiv va fi cedata o suma fixa de 7.980 lei plus 0,01% din ce depaseste 4.200.001 lei, iar pentru contracte cu o valoare intre 42.000.001 lei si 420 milioane lei va fi retinuta o suma de 11.760 lei plus 0,001% din ce depaseste 42.000.001 lei. Pentru contestarea fara succes a licitatiilor aferente contractelor de achizitie publica in valoare cuprinsa intre 420.000.001 lei si 4,2 miliarde lei va trebui cedata o suma de 15.540 lei A 0,0001% din ce depaseste 420.000.001 lei. Pragul maximal luat in calcul este cel pentru contracte cu o valoare estimata la peste 4,2 miliarde lei, caz in care din garantie se va retrage 19.320 lei plus 0,00001%.


Majorarile de 50% ramin in vigoare


Conform documentului amintit mai sus, valoarea unui contract de achizitie publica majorata prin act aditional va fi limitata, ca regula, la 20% din suma contractului initial, dar va putea fi ridicata in continuare de autoritatile contractante cu pina la 50% in cazuri considerate "temeinice" pentru a justifica depasirea limitei. Astfel, documentul stabileste in continuare ca autoritatea contractanta are dreptul de a aplica procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare atunci cind este necesara achizitionarea unor lucrari sau servicii suplimentare/aditionale care nu au fost incluse in contractul initial, dar care urmare a unor circumstante imprevizibile au devenit necesare pentru indeplinirea contractului in cauza si numai daca respectivul contract este atribuit contractantului initial, precum si daca lucrarile sau serviciile suplimentare/aditionale nu pot fi, din punct de vedere tehnic si economic, separate de contractul initial fara aparitia unor inconveniente majore pentru autoritatea contractanta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.