Național

Discriminarea este prima regula pe piata muncii

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 547 vizualizări
Un sondaj CURS arata ca 78% din populatia Romăniei considera ca discriminarea este larg raspindita, dar un singur angajat din zece ar apela la un avocat daca ar fi tratat discriminatoriu la angajare sau la locul de munca

Mai mult de trei sferturi din populatia Romaniei considera ca discriminarea de pe piata muncii este raspindita, releva un studiu realizat de CURS in perioada 30 aprilie - 18 mai si dat publicitatii ieri. 68% dintre respondenti sint de parere ca, fata de acum 5 ani, discriminarea de pe piata muncii din Romania este mai raspindita.

Un angajat din trei nu ar face nimic daca ar fi discriminat la locul de munca, iar mai putin de una din 10 persoane s-ar adresa unui avocat daca ar fi discriminata la angajare sau la locul de munca si una din doua persoane s-ar adresa sefului de la locul de munca pentru depunerea unei plingeri in caz de discriminare.

Potrivit studiului, pentru barbati virsta de peste 40 de ani sau sub 25 de ani sint principalele impedimente in gasirea unui loc de munca, iar pentru femei de la 40 de ani in sus virsta poate constitui un impediment.


Somerii ar accepta o munca sub pregatirea lor


Aproape 9 persoane din 10 aflate in cautarea unui loc de munca ar fi de acord sa lucreze la un nivel sub pregatirea lor profesionala, cu forme legale, releva studiul CURS. Unul din doi someri ar lucra chiar si fara forme legale.

Studiul a fost realizat in cadrul proiectului "Egalitatea la angajare si la locul de munca. Campanie de informare si constientizare in vederea schimbarii atitudinii sociale si stereotipurilor la angajare si la locul de munca", derulat de Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Blocul National Sindical.


45% din romii de pe piata muncii nu au un job stabil


Potrivit aceluiasi studiu, aproape 45% din romii de pe piata muncii nu au un loc de munca stabil si desfasoara lucru temporar, sezonier sau cu ziua, realizind venituri sporadice. 60% din gospodariile de romi traiesc din mai putin de valoarea unui salariu minim pe economie, valoarea medie a veniturilor globale lunare in cazul gospodariilor de romi fiind de 657 lei. Totodata, 41% din romii aflati in cautarea unui loc de munca si care au participat la cel putin un interviu de selectie au declarat ca principalul motiv pentru care nu au fost angajati este etnia lor, iar 9% au sustinut ca virsta de peste 40 de ani a constituit principalul motiv. Studiul mai arata ca 72% din romii aflati in cautarea unui loc de munca sint dispusi sa lucreze "la negru", indiferent de conditii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.