Național

Inundatiile fac ravagii, dar pot salva deficitul bugetar

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 461 vizualizări
Numarul oamenilor evacuati din cale apelor a depasit 13.000 n Guvernul ar putea invoca dezastrul in discutiile cu FMI pentru a obtine o abatere mai mare de la nivelul convenit pentru deficitul bugetar

Ministerul Dezvoltarii va aloca fonduri cu prioritate catre zonele afectate de inundatii, a anuntat ministrul Elena Udrea. în timpul vizitei in cartierele afectate de inundatii in municipiul Dorohoi, Udrea a spus ca ar putea lua bani de la alte capitole, pentru a acoperi necesarul de fonduri pentru refacerea infrastructurii si a locuintelor distruse de inundatii. "La acest moment nu sint bani, dar exista legea care permite ministerului sa intervina in situatii de criza. Pentru drumuri, poduri, avem programele obisnuite ale ministerului. Vom aloca cu prioritate fonduri pentru cele afectate de inundatii. Pentru case, trebuie facuta mai intii o evaluare. Se pot lua bani de la alte capitole si se pot, la fel de bine, prioritiza proiectele. Daca este nevoie de bani, putem intirzia alte proiecte", a afirmat Udrea.

Ministerul Dezvoltarii a recomandat primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, dar si populatiei din zonele inundabile, sa renunte la reconstructia caselor pe actualele amplasamente, pentru ca "este pacat de ajutorul Guvernului, de banii care se investesc, de dramele oamenilor". In Dorohoi, inundatiile au ucis sase persoane, au distrus peste 250 de locuinte si au afectat alte peste 500. De asemenea, peste 2.000 de persoane au fost evacuate.


Dunarea nu mai poate fi trecuta cu bacul


Societatea din Galati care opereaza cursele de pasageri si marfa cu bacul, pe Dunare, a oprit, ieri, trecerea tuturor autovehiculelor, din cauza cresterii cotelor apelor Dunarii. Navrom Bac mai efectueaza doar curse de pasageri, cu bacul mic, de pe malul de la Galati la I.C. Bratianu si retur, la un interval de patru ore, dar, daca apele Dunarii vor continua sa creasca, va fi sistata si traversarea pasagerilor. Nivelul Dunarii in zona se apropie de recordul inregistrat in timpul inundatiilor din 2006, dar debitul fluviului la intrarea in tara se mentine ridicat.


Localnicii din Rast trimit in Moldova locuintele modulare pe care le-au folosit in 2006


Primarul comunei doljene Rast, grav afectata de revarsarea Dunarii, in 2006, a anuntat ca in zilele urmatoare localnicii le vor trimite sinistratilor din judetele Moldovei un transport de griu. "Dupa ce recoltam, eu zic ca putem stringe 20-50 de tone de griu, sa-l trimitem in Moldova. Cat sa trimitem un transport plin", a declarat primarul din Rast, Iulian Silisteanu. El a adaugat ca autoritatile comunei pot pune la dispozitia sinistratilor din Moldova si locuintele modulare primite de la Guvern in timpul inundatiilor din 2006.


Inundatiile - colac de salvare pentru deficitul bugetar


Guvernul ar putea cere Fondului Monetar International discutarea cresterii deficitului convenit, invocand forta majora, determinata de inundatiile care au afectat Romania, a afirmat ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. El a spus ca documentele deja au fost trimise pentru boardul FMI din aceste zile, dar ca aceasta discutie ar putea avea loc in perioada 26 iulie - 4 august, cind este programata o vizita a reprezentantilor FMI in Romania. "Atunci vom avea toate documentele pregatite sa discutam o situatie de forta majora", a spus Berceanu. El a subliniat ca atit dorinta Guvernului roman, cit si a Uniunii Europene si FMI este de a mentine un anumit deficit bugetar pentru ca un astfel de deficit ajuta Romania. "Pentru o situatie cu totul deosebita cred ca putem face o discutie, o negociere, sa gasim o solutie", a spus ministrul.

El a aratat ca, daca fata de actualul deficit de 6,8 la suta ar fi acceptata o crestere la 7 la suta, aceasta reprezinta aproximativ 250 de milioane de euro, fonduri care ar putea fi alocate unor proiecte concrete de remediere a efectelor inundatiilor, care sa fie resorbite din punct de vedere financiar pe parcurs.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.