Național

Noul Cod de procedura penala va reduce durata proceselor

Ziarul de Vrancea
2 iul 2010 662 vizualizări
In 2009, 1,4 milioane de dosare erau inregistrate la Parchete n procurorul general sustine ca numarul acestora va fi limitat anul viitor, iar procesele se vor derula mai rapid

De Ziua Justitiei, care se sarbatoreste in fiecare an pe 1 iulie, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca adoptarea noului Cod de procedura penala va modifica esential modul in care procurorii isi desfasoara activitatea, in sensul limitarii numarului dosarelor aflate pe rolul organelor judiciare si al reducerii duratei proceselor. în mesajul adresat procurorilor din toata tara, Kovesi subliniaza ca acestia trebuie sa se axeze acum pe calitate, si nu pe cantitate.

Procurorul general a recunoscut ca, pe fondul accentuatei crize a resurselor umane, incarcatura mare de dosare pe procuror constituie in continuare o problema majora a sistemului judiciar, fapt ce se resimte ca o puternica presiune asupra angajatilor din Ministerul Public. "în anul 2009, Ministerul Public a inregistrat aproape 1,4 milioane de dosare penale, de peste opt ori mai multe decit in anul 1989 si de trei ori mai multe fata de anul 2000, in conditiile in care numarul de procurori este aproape acelasi. Numarul de dosare pe care le-am solutionat a crescut in fiecare an, ajungind in anul 2009 la 500.000, de aproape patru ori mai mare decit in anul 1989 si cu o treime mai mult decit in anul 2000. Chiar si in aceste conditii, am reusit ca peste 75% dintre cauze sa fie solutionate in mai putin de sase luni de la sesizare", a sustinut Kovesi.

Procurorul general a aratat ca un alt moment esential al anului 2010 este alegerea noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, eveniment ce va marca evolutia sistemul judiciar in urmatorii an.


Sefa CSM este mai pesimista


Saptamina trecuta, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, afirma ca sistemul judiciar are circa 800 de posturi vacante, dar chiar daca schemele de personal ar fi complete ele tot nu ar fi suficiente pentru volumul de activitate. "Ca judecator, esti si trebuie sa fii independent chiar si atunci cind solutionezi un dosar sau doua, chiar si atunci cind pe sedinta de judecata ai de solutionat 100-120 de dosare", a spus presedintele CSM. In schimb, "este mai mare riscul sa gresesti atunci cind ai de solutionat peste o suta de dosare decit atunci cind ai de solutionat 10-15-20 de dosare. Iar calitatea actului de justitie cu siguranta este mult mai mare atunci cind ai un numar de dosare mai mic decit atunci cind ai de solutionat peste o suta de dosare", remarcat presedintele CSM.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.