Național

10.000 de euro - despagubirea maxima pentru fostii detinuti politici

Ziarul de Vrancea
1 iul 2010 623 vizualizări
Guvernul intentioneaza sa limiteze, prin ordonanta de urgenta, la 10.000 de euro despagubirile pe care instantele judecatoresti le pot acorda unui detinut politic din perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie1989, plafon care este redus la jumatate in cazul urmasilor de gradul I.

Nota de fundamentare a proiectului de OUG mentioneaza ca, din informatiile Ministerului Finantelor Publice, in nici unul dintre dosarele avind ca obiect cereri formulate in temeiul Legii nr.221/2009 nu au fost pronuntate hotariri judecatoresti irevocabile. Precizarea are rolul de a impiedica atacarea viitoarei prevederi ca fiind discriminatoare. Pe de alta parte, in proiectul de ordonanta se precizeaza ca modificarile "se aplica proceselor si cererilor pentru a caror solutionare nu a fost pronuntata o hotarire judecatoreasca definitiva pina la data intrarii in vigoare a prezenei orodonante de urgenta". Prin aceasta exprimare, MFP asuma implicit ca pot exista fosti detinuti politici care sa obtina daune prin decizii irevocabile in cuantum mai mare de 10.000 de euro.

De altfel, Tribunalul Bucuresti a decis in 11 iunie sa acorde, in baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului presedinte al PNTCD Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista si a constatat caracterul politic al condamnarilor din perioada regimului comunist.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.