Național

Pensiile romănilor, salvate de judecatorul maghiar de la CCR

Ziarul de Vrancea
26 iun 2010 695 vizualizări
Balanta votului celor noua magistrati ai Curtii Constitutionale asupra pachetului legislativ privind masurile de austeritate a fost inclinata de Valentin Zoltan Puskas, in conditiile in care scorul votului colegilor sai era 4 la 4 n "Am votat pentru neconstitutionalitate", a sustinut el vineri, pe mai multe posturi de televiziune

Votul decisiv in Curtea Constitutionala i-a apartinut judecatorului Valentin Zoltan Puskas, propus de UDMR la Curte, dupa cum a declarat chiar acesta la Realitatea TV. Puskas a inclinat balanta spre decizia de neconstitutionalitate pentru doua prevederi din legile austeritatii, votul celorlalti 8 judecatori fiind divizat (4 pentru constitutionalitate, 4 pentru neconstitutionalitate). El a motivat ca aceasta optiune este rezultatul convingerii sale juridice, care se refera la faptul ca taierea pensiilor este o masura neconstitutionala.

Zoltan Puskas a mentionat ca argumentele juridice pe care le-a prezentat in cadrul sedintelor CC sint bazate atit pe jurisprundenta europeana in materie, cit si pe cea a Curtii Constitutionale, care a stabilit ca pensiile constituie un drept cistigat. El a tinut sa adauge ca nu comenteaza votul si argumentatia celorlalti colegi.

întrebat daca, in opinia sa, votul pe care l-a exprimat va provoca probleme in coalitia de guvernare, intre PDL si UDMR, Zoltan Puskas a raspuns: "Noi am adus o decizie pe baza unor argumente juridice, aceste consecinte trebuie rezolvate de Executiv si de Legislativ, nu putem da o parere in acest sens. (...) Nu mai sint in domeniul politic de peste trei ani, nu stiu care este atmosfera", a conchis el.

Valentin Zoltan Puskas a fost numit judecator al Curtii Constitutionale in 2007, de catre Senat, pentru un mandat de 9 ani. El a fost senator UDMR.


Olguta Vasilescu: Trebuie sa vedem daca nu cumva a fost un santaj al UDMR


Senatorul Olguta Vasilescu sustine ca este posibil ca magistratul desemnat de UDMR la CC sa fi votat pentru neconstitutionalitatea scaderii pensiilor cu 15 la suta, ceea ce ar putea insemna ca UDMR incearca sa puna o "presiune infernala" pe Guvern, santajindu-l pentru a le da "toate drepturile". Ea sustine ca in Parlament se discuta "tot mai intens" despre reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, astfel ca UDMR incearca sa puna presiune pe Guvern, intrucit formatiunea maghiara si-ar dori de mult timp sa fie creata o regiune formata din judetele Harghita-Covasna-Mures. "S-ar putea sa fie din nou o presiune infernala pe Guvern pentru a le da toate drepturile. Mai mult decit atit, se discuta tot mai intens in Parlamentul Romaniei despre schimbarea euroregiunilor. (...) Doleanta maxima a UDMR este sa existe o regiune Harghita-Covasna-Mures, cu care nu a fost nimeni de acord pina acum, dar se joaca tare si o sa vedem ce iese. Sa vedem daca acest Guvern, din dorinta de a ramine la ciolan, este in stare sa sacrifice interesul national al Romaniei", a mai spus senatorul PSD.


Sa fie miza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei?


Joi, premierul Emil Boc afirma ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei este necesara in conditiile in care cele opt regiuni de dezvoltare nu mai raspund necesitatilor, dar trebuie facuta pe baza Constitutiei, fara impartirea tarii in landuri ori alte structuri independente si cu continut etnic. El a precizat ca reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei nu va presupune crearea unor regiuni "cu continut etnic".

La rindul sau, presedintele UDMR, Marko Bela, declara ca afirmatiile premierului Emil Boc un continut etnic, "fiindca respingerea faptului ca in Romania exista regiuni traditionale, cu o anumita componenta etnica, inseamna, la fel, o abordare etnica".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.