Național

PDL a obtinut controlul Curtii Constitutionale

Ziarul de Vrancea
16 iun 2010 570 vizualizări
Incidente incredibile in plenul Camerei: dupa miezul noptii de luni spre marti, parlamentarii PSD si PNL au format un lant viu in jurul urnelor pentru a impiedica votul celor de la PDL n miza tensiunilor a fost controlul Curtii Constitutionale (CCR), in care puterea si opozitia se aflau la paritate: 4 la 4 n in final, la ora doua dimineata, PDL a reusit sa stringa fix cele 168 de voturi necesare pentru desemnarea unui judecator si obtinerea majoritatii la Curte

Atmosfera de asediu in Parlament si cu citeva ore inaintea dezbaterii motiunii de cenzura. Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost prelungita tirziu dupa miezul noptii din cauza incidentelor petrecute in Camera Deputatilor. Miza tensiunilor a fost controlul Curtii Constitutionale (CCR). La Camera problema era, de fapt, reluarea votului pentru desemnarea unui judecator al CCR. In urma cu doua saptamini, candidatul propus de PSD, Valer Dorneanu, a obtinut 161 de voturi favorabile, iar contracandidatul propus de PDL, Stefan Minea, a obtinut 123 de voturi, dar presedinta Camerei Deputatilor Roberta Anastase a refuzat sa-l valideze pe Dorneanu, aratind ca acesta trebuia sa intruneasca 168 de voturi favorabile. Din start, sedinta a intirziat ieri pentru ca deputatii UDMR nu au venit in plen: liderii grupului UDMR din Camera Deputatilor, Marton Arpad si Mate Andras, se aflau in negocieri cu Emil Boc si Roberta Anastase, pentru sustinerea omului PDL. Cu sprijinul UDMR, PDL a reusit aseara sa obtina reluarea votului, fapt care a provocat protestele furibunde ale deputatilor PSD si PNL. Deputatul PSD Nicolae Banicioiu a acuzat un vot dublu dat in legatura cu reluarea procedurilor de desemnare a unui judecator. El i-a reprosat Doinitei Chircu, deputat PDL, ca a votat in locul unui deputat PDL absent. In apararea Doinitei Chircu a sarit deputatul PDL Cristian Boureanu. Mai multi deputati, din PSD si PDL, s-au adunat in zona din sala unde stau democrat-liberalii, discutind in contradictoriu pe ton ridicat si gata sa se incaiere. Din cauza incidentelor, sedinta a fost suspendata de nenumarate ori, opozitia acuzind incalcarea grava a regulamentelor. Finalul a fost apoteotic: deputatii PSD si PNL au format un lant viu in jurul urnelor, nelasindu-i pe deputatii puterii sa voteze. Victor Ponta a propus suspendarea sedintei, insa aceasta a fost respinsa, Ion Olteanu, cel care conducea sedinta, acuzindu-i pe reprezentantii opozitiei ca au furat capacele de la urne pentru a impiedica votul si ca au taiat firele de la microfoane. Dupa ora 1.00, oboseala si-a spus cuvintul. Deputatii liberali au decis sa paraseasca plenul, considerind ca reluarea procedurii de vot este ilegala. La rindul sau, PSD a decis sa se abtina, astfel incit parlamentarii puterii au trecut nestingheriti la vot. In jurul orei doua dimineata, PDL a reusit sa stringa fix cele 168 voturi, necesare pentru desemnarea preferatului la CCR si, implicit, a obtinut majoritatea in aceasta institutie cheie.


CCR stabileste si soarta masurilor de austeritate


Lupta nemaivazuta din Camera Deputatilor a vizat controlul Curtii Constitutionale. In cursul zilei de luni, PDL reusise sa o impuna pe Iulia Motoc (PDL) la Senat si ii mai avea de partea sa pe judecatorii CCR Puskas Valentin Zoltan(UDMR), Augustin Zegrean (PDL), Petre Lazaroiu (PDL). PSD si PNL se bazau pe Tudorel Toader (PNL), Ion Predescu (PSD), Acsinte Gaspar (PSD), Aspazia Cojocaru(PSD). Controlul Curtii, cu 5 oameni din 9, este esential. PDL isi poate impune programul, PSD anuntind ieri ca a contestat la Curtea Constitutionala, proiectul privind reducerile de pensii. Totodata, si judecatorii judecatorii Sectiilor Unite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, ieri, sa trimita la CCR doua sesizari privind neconstitutionalitatea unor prevederi din proiectele de lege privind scaderea pensiilor si a salariilor. Judecatorii Sectiilor Unite de la ICCJ au luat aceasta decizie dupa ce au analizat aspecte legate de neconstitutionalitatea proiectelor de acte normative privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.


Pesedistii, filmati de "oamenii lui Blaga"


Imediat dupa ce Emil Boc si-a inceput discursul, mai multi parlamentari pesedisti au sarit ca arsi din scaune si s-au indreptat vijelios spre balcoane. "Unde-i militaru\' ala? Unde-i militaru\' ala?" striga, de pe scari, deputatul Radu Moldovan, care, mai iute de picior, i-a lasat in urma pe colegii sai Viorel Hrebenciuc si Dan Sova. Moldovan a luat la rind balcoanele, dind usile de perete. Intr-unul din ele, l-a prins pe "militar": un politist in uniforma filma tacticos lucrarile din Parlament. "Ce faci, dom\'ne, aici? Ce faci aici?" a inceput sa-l ia de guler Moldovan, sechestrindu-i camera. "Cine esti dumneata si de ce ma filmezi pe mine? Cine ti-a dat voie?" Politistul s-a facut livid si s-a intors cu spatele, incercind sa se faca mic in fata furiei parlamentarului. Dupa citeva secunde de deruta, mai multi politisti in uniforma au incercat sa ridice din nou steagul. "Asta-i insulta la adresa uniformei. Nu pui mina pe uniforma!" a inceput sa strige un domn care s-a recomandat "seful lui", al celui cu camera. Mai pe faza, Dan Sova a confiscat camera video si a fugit cu ea pe scari, intr-o directie necunoscuta. In urma grupului de beligeranti si-a facut aparitia Viorel Hrebenciuc, transpirind abundent si rasuflind greu. Sesizind autoritatea, politistii au facut cerc in jurul lui, plingindu-se ca pesedistii acestuia i-au bruscat si le-au confiscat camera. "Asta-i tilharie!", s-a plins Sefu\', fiind completat de cameramanul amator: "Eu fac plingere penala". Hrebenciuc a incercat sa calmeze spiritele, legitimindu-i pe politisti cu frumosul. Acestia s-au scormonit prin portofele si si-au scos cartile de vizita, pe care scria ca sint de la sindicatul politiei. "Am vrut sa am si eu o amintire de la motiune", s-a justificat cel cu camera. Pesedistii au tinut-o pe a lor. "Astia-s trimisi de Blaga, ce dracu\', parca noi sintem prosti"¦" Politistul care filma, convocat sa dea o declaratie DAI a Camerei si SPP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.