Național

Coplata: pacientii, medicii si farmacistii se pling, CNAS acuza risipa de medicamente

Ziarul de Vrancea
12 iun 2010 529 vizualizări
De la 1 iulie, urmeaza sa intre in vigoare sistemul coplatii la cumpararea medicamentelor, dar farmacistii afirma ca nu le este clar cum se calculeaza preturile de referinta

Pacientii vor fi nevoiti sa scoata bani din buzunar pentru plata medicamentelor, incepind cu data de 1 iulie, daca se pastreaza actualul sistem de compensare. In cadrul unei dezbateri publice privind modificarea modului de compensare a medicamentelor, organizata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, reprezentantii pacientilor au sustinut ca actualele masuri vor face intr-adevar economie in sistemul de sanatate, dar prin disparitia oamenilor.

De asemenea, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, Clara Popescu, sustine ca procentul va fi intre 50 si 70% pentru medicamente noi, dar vor exista si medicamente pentru care nu va fi necesara o coplata. Potrivit Clarei Popescu, citata de Agerpres, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate spun ca pentru programele nationale nu va exista coplata. Pe listele pentru programele nationale sint insa si medicamente destinate altor boli, cum ar fi cele cronice, care vor suporta coplata. "Nu stim cum se calculeaza (pretul de referinta, n.r.), dar efectul este ca va exista o coplata", s-a plins vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania.

Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a subliniat ca nu sint clare obiectivele acestor masuri, problema majora fiind ca nu analizeaza lipsa de finantare, care este dramatica, nici perspectivele pentru anul viitor.

La rindul sau, presedintele Sindicatului Medicilor "Ion Cantacuzino", dr. Florian Chirculescu, a sustinut ca CNAS nu accepta dialogul. "Este o casa de asigurari de sanatate care este printre putinele, daca nu singura din Europa, in care politicul este implicat", a afirmat dr. Chirculescu. în opinia sa, aceste masuri vor afecta la inceput medicii de familie, care vor fi nevoiti sa schimbe schemele terapeutice pentru 5,5 milioane de pacienti, iar apoi presiunea se va pune pe spitale, pentru ca nu toti isi vor putea permite o coplata si vor aparea si complicatii.


Consumul de medicamente a crescut vertiginos


Presedintele CNAS, Nicolae Duta, a incercat sa raspunda la toate aceste probleme, precizind ca s-au luat aceste masuri din cauza dinamicii consumului de medicamente, care este disproportionata. El a spus ca, in perioada 2005-2009, s-au inregistrat cresteri la consumul de medicamente cu si fara contributie personala cu 50%, iar in lunile martie si aprilie ale acestui an s-a dublat practic rata de crestere fata de ianuarie si februarie. Nicolae Duta a spus ca in consumul de medicamente ponderea cea mai mare o au cele originale, care sint si mai scumpe. El a opinat ca aceste cresteri ar fi trebuit sa duca la o imbunatatire a starii de sanatate, ceea ce nu s-a intimplat. Dimpotriva, cresterea consumului de medicamente din ultimul an a dus cresterea numarului de internari, a numarului de consultatii si a numarului de analize.

Ca masuri, presedintele CNAS a enumerat identificarea si monitorizarea pacientilor care necesita tratamente cronice la toate nivele de asistenta medicala, introducerea noului mod de calcul al noului pret de referinta si controlul prescrierii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.