Național

Discutii tacute despre ziua dezbaterii motiunii de cenzura

Ziarul de Vrancea
12 iun 2010 577 vizualizări
Geoana s-a ciondanit in scris cu toata lumea n dupa scrisoarea primita de la seful statului, presedintele Senatului a acceptat o intilnire simbata, dar nici un partid parlamentar nu si-a manifestat interesul n in consecinta, Mircea Geoana i-a transmis o epistola vicepresedintelui PDL din Senat, cu precizarea ca discutia pe marginea motiunii de cenzura va avea loc luni

Data la care urmeaza sa fie dezbatuta motiunea de cenzura a provocat un razboi al declaratiilor intre putere si opozitie. Confruntarea de "idei" nu s-a purtat de la tribuna Parlamentului, ci prin intermediul unor epistole. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a convocat pentru luni, 14 iunie, sedinta Biroului Permanent al forului superior. Anuntul sau a fost facut prin intermediul unei scrisori deschise trimise vicepresedintelui PDL al aceluiasi for Anca Boagiu. In document, Geoana precizeaza ca nu mai sint motive pentru ca sefii Senatului sa poarte simbata o discutie informala. El i-a raspuns astfel Ancai Boagiu, care ii solicitase o intrevedere, alaturi de conducerea forului superior.

"Ca urmare a scrisorii pe care mi-ati trimis-o si observind ca in afara acestei comunicari nu am primit nici o alta solicitare din partea vreunui lider al grupurilor parlamentare din Senat privind o discutie cu ceilalti membrii ai Biroul Permanent, cred ca o intilnire organizata in graba, la care prezenta ar fi redusa la citiva colegi nu ar servi scopului enuntat de dumneavoastra. Consider ca momentul motiunii de cenzura este de o importanta deosebita si cred ca trebuie ascultate opiniile tuturor formatiunilor politice reprezentante in Senat", se arata in scrisoarea fostului lider PSD.

Grupul parlamentar PDL din Senat ii adresase, vineri, un ultimatum lui Mircea Geoana pentru convocarea de urgenta a sedintei Biroului Permanent in care sa se discute data motiunii de cenzura. "Consideram ca discutarea aspectelor care tin de constitutionalitatea termenelor de dezbatere si votare a motiunii de cenzura trebuie facuta in prezenta tuturor membrilor Biroului Permanent si a liderilor grupurilor parlamentare din Senat", se arata in scrisoarea transmisa lui Geoana si semnata de membrii PDL. Refuzul social-democratului de a grabi intilnirea Biroului Permanent echivaleaza cu discutarea motiunii la data stabilita initial de Parlament si preferata de opozitie, marti, 15 iunie.

Reamintim ca acest dialog purtat in scris a pornit de la o alta scrisoare, venita de data asta de la seful statului, joi, in care acesta atragea atentia asupra unei prevederi constitutionale referitoare la termenul dezbaterii unei motiuni de cenzura. Astfel, presedintele Traian Basescu a invocat inclusiv decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la cele trei zile care s-ar fi implinit simbata de la citirea motiunii in Parlament. Prima reactie a lui Mircea Geoana a fost ca Birourile Permanente votasera deja in unanimitate pentru ziua de marti, 15 iunie, ca termen pentru dezbaterea motiunii de cenzura, acceptind totodata o discutie informala care sa fi avut loc simbata.


PSD promite "recompense" votantilor motiunii din partidele aflate la putere: carnete de membri


Social-democratii ii vor "rasplati" cu carnete de membri ai PSD pe parlamentarii din arcul guvernamental care vor vota in favoarea motiunii de cenzura. Anuntul a fost facut ieri de deputatul Emil Radu Moldovan, purtatorul de cuvint al formatiunii. "Noi putem oferi si recompense, carnete de membru. Alte negocieri nu s-au facut de PSD cu parlamentarii din arcul guvernamental", a declarat social-democratul. "Spre deosebire de alta data, cind introducerea unei motiuni avea ca obiectiv caderea unui Guvern, obiectivul principal al motiunii noastre este stoparea acestor masuri criminale pe care Guvernul Boc le ia impotriva romanilor", a adaugat acesta. El a calificat drept "intoxicari" zvonurile potrivit carora opozitia nu si-ar dori ca motiunea sa treaca: "Este un lucru fals. Am luat decizia la nivelul grupurilor parlamentare ca toti parlamentarii PSD sa voteze transparent, cu bilele la vedere".


Ponta ramine in opozitie pina la capat


"Exclud intrarea PSD la guvernare pina la alegeri. Nu sprijinim un guvern minoritar PNL", sustine presedintele PSD


Liderul social-democrat Victor Ponta exclude intrarea PSD la guvernare pina la alegeri si spune ca, in cazul in care motiunea de cenzura initiata de PSD va trece, social-democratii nu vor sustine un guvern minoritar PNL, pe motiv ca "asa este corect fata de alegatorii nostri". "Exclud o intrare la guvernare a PSD pina la alegeri, daca vrem sa facem ceva cu adevarat serios pentru Romania. Daca vrem pentru noi e simplu, am avut functii de ministri in 2009 si la ce ne-au folosit? Daca vrei ceva serios pentru Romania trebuie sa ai sprijin si legitimitate populara. In acest moment, principala problema a PDL si a lui Basescu este lipsa sprijinului si legitimitatii populare", a afirmat Victor Ponta, adaugind ca obtinerea unor posturi de ministri nu este nici obiectivul PSD, nici al sau personal. Presedintele PSD a afirmat, pe de alta parte, ca marti va fi un moment istoric pentru partidul sau, indiferent de rezultatul voturilor de la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc, fiindca PSD "va intoarce frontul" impotriva PDL, "ca la Stalingrad".


Incepe batalia pe legea pensiilor


Dupa ce a "scapat" neatacata de opozitie cu motiune de cenzura, legea va ajunge pe masa judecatorilor de la Curtea Constitutionala n "Cine va ataca eliminarea pensiilor speciale sa nu mai plinga pe umerii pensionarilor obisnuiti", a avertizat premierul, referindu-se la liderul PSD


Premierul Emil Boc a tinut, vineri, sa precizeze ca proiectul legii de recalculare a pensiilor speciale este considerat la acest moment ca fiind adoptat de catre Parlament deoarece nu a facut obiectul unei motiuni de cenzura si a aratat ca spera ca nici sa nu fie depusa o motiune fata de acest act. El a amintit ca proiectul de lege stabileste ca pensiile speciale vor fi recalculate conform principiului contributivitatii, fiind astfel eliminata suma care este platita in prezent, dar pentru care beneficiarul nu a achitat contributii la buget.

"Sa speram ca legea nu va fi atacata de nimeni la Curtea Constitutionala sau ca cel putin cei care o vor ataca nu vor mai plinge pe umerii pensionarilor obisnuiti ca li se reduce pensia, atit timp cit ei pastreaza pensiile de lux", a spus Boc.

într-o declaratie transmisa anterior prin Biroul de Presa al Guvernului, premierul a aratat ca intentia PSD de a contesta la Curtea Constitutionala legea care prevede eliminarea pensiilor de lux si recalcularea pensiilor speciale, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea, denota ca liderul PSD, Victor Ponta, isi reconfirma statutul de "baron al pensiilor de lux", deoarece doreste sa blocheze intrarea in vigoare a acestui proiect de lege si, prin urmare, sa fie mentinute pensiile de lux, inclusiv cele ale parlamentarilor.

El a precizat ca Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, unul dintre cele doua proiecte pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea, nu contine nici un fel de prevederi referitoare la diminuarea salariilor bugetarilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, ci vizeaza eliminarea pensiilor de lux si recalcularea pensiilor speciale, precum si reanalizarea pensiilor de invaliditate in termen de un an.

Presedintele PSD, Victor Ponta, afirmase anterior ca social-democratii vor ataca, luni, la Curtea Constitutionala, legea de recalculare a pensiilor pentru care Executivul si-a angajat raspunderea in Parlament. El a aratat ca termenul procedural de adoptare a legii pentru care Executivul si-a angajat raspunderea va expira luni, cind se va face si anuntul oficial in plenul Parlamentului, dar a precizat ca tot luni PSD va contesta legea respctiva la Curtea Constitutionala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.