Național

Basescu cere devansarea votarii motiunii de cenzura

Ziarul de Vrancea
11 iun 2010 559 vizualizări
De ce trage Parlamentul de timp?

Traian Basescu incearca sa devanseze dezbaterea motiunii de cenzura cu trei zile, pentru a taia din elanul negocierilor intense de culise pentru atragerea parlamentarilor puterii in tabara opozitiei n Geoana refuza noul calendar si PSD pregateste planul B


Presedintele Traian Basescu le-a cerut lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, si Robertei Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, sa devanseze dezbaterea si votarea motiunii de cenzura impotriva guvernului Boc. Birourile Permanente ale celor doua camere au decis, la inceputul acestei saptamini, ca motiunea va fi dezbatuta si votata marti, 15 iunie. Calendarul pe care il propune presedintele se refera la simbata, 12 iunie. "In virtutea atributiei de a veghea la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, va atrag atentia asupra urmatoarei situatii: In data de 7 iunie, Guvernul si-a angajat raspunderea in fata Parlamentului pe proiectele de lege care vizeaza masuri de austeritate impuse de situatia economica a tarii. La data de 9 iunie, motiunea a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului. Conform articolului 113 aliniatul 3 din Constitutie, motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cind a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere. Contrar acestei prevederi constitutionale, Parlamentul a stabilit dezbaterea motiunii in data de 15 iunie, la 6 zile de la prezentare", se arata in scrisoarea trimisa de presedintele Basescu lui Mircea Geoana si Robertei Anastase. Seful statului arata ca, referitor la modul de calcul al termenelor pe zile prevazute de textele constitutionale, Curtea Constitutionala s-a pronuntat in jurisprudenta sa, in 10 decembrie 1999 si 26 ianuarie 2010, stabilind ca "sint termene care privesc desfasurarea raporturilor constitutionale dintre autoritatile publice si, prin urmare, in masura in care nu se prevede altfel in mod expres, nu se calculeaza pe zile libere". In plus, arata presedintele, in dreptul public, termenele se calculeaza "pe zile calendaristice, in sensul ca se include in termen si ziua in care el incepe sa curga si ziua cind se implineste". In consecinta seful statului solicita, in temeiul atributiilor sale constitutionale, respectarea procedurii stabilite de Constitutie si a deciziilor Curtii Constitutionale invocate.


Boc: Ar fi bine ca motiunea de cenzura sa fie dezbatuta simbata

La rindul sau, premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul este pregatit sa se prezinte oricind la dezbaterea motiunii de cenzura, dar ca "ar fi bine" ca aceasta dezbatere sa fie organizata simbata, precizind totodata ca procedura este clar stabilita in Constitutie.

"Ar fi bine simbata, oricind. Din punctul nostru de vedere, noi sintem pregatiti oricind. Guvernul se poate duce oricind, dar Parlamentul stabileste", a declarat seful Guvernului. Pentru demiterea Guvernului sint necesare 236 de voturi din totalul de 471. Deocamdata, pe hirtie, grupurile PSD si PNL din Senat si Camera Deputatilor pot insuma pentru reusita motiunii de cenzura daor 212 voturi "pentru", insa se duc tratative intense pentru obtinerea tradarii unor parlamentari de la UNPR sau PDL. Stabilirea datei de 15 iunie lasa loc suficient pentru acest tip de negocieri.


Geoana refuza


Liderul PSD si al Senatului, Mircea Geoana, a refuzat convocarea unei noi sedinte a Birourilor Permanente Reunite ale celor doua Camere, ceea ce face imposibila modificarea datei de dezbatere si vot a motiunii de cenzura stabilita pentru marti. "Daca Geoana nu e de acord nu se convoaca. Decizia a fost luata cu unanimitate de Birourile Permanente. Normal ca Basescu vrea sa se discute simbata atunci cind o parte din parlamentari sint plecati in teritoriu sau in strainatate, sindicatele programasera proteste pentru marti, acum ele isi vor mobiliza oamenii mai greu", spune sursele citate.


Ponta: Ce sint smecheriile astea de Cotroceni?


Presedintele PSD, Victor Ponta, spune ca partidul sau nu sprijina devansarea motiunii de cenzura "Nu, categoric nu, ce sint smecheriile astea de Cotroceni?", a intrebat retoric liderul PSD. "Ultima motiune de cenzura, din toamna, cind a fost demis Guvernul Boc, a fost dezbatuta si votata dupa sase zile. In Constitutie se spune ca motiunea de cenzura trebuie dezbatuta dupa trei zile, adica pot fi si sase sau sapte", a mai spus Ponta. La rindul sau, viceliderul grupului PNL din Camera, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca reprezentantii liberali in Birourile permanente ale celor doua camere ale Parlamentului nu vor participa la o sedinta convocata pentru rediscutarea datei votarii motiunii de cenzura.


Planul B: PSD ataca in 24 ore legile asumate de Guvern

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat ieri ca in cazul in care motiunea de cenzura a PSD va fi respinsa marti de Parlament, social-democratii vor ataca la Curtea Constitutionala, in 24 de ore, ambele legi asumate de Guvernul Boc, textele ce urmeaza a fi remise Curtii fiind deja redactate. "Sintem pregatiti si pentru planul B. In cazul in care motiunea va fi respinsa de catre Parlament vom ataca in 24 de ore la Curtea Constitutionala aceste legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea", a precizat Olguta Vasilescu. Lia Olguta Vasilescu a spus ca departamentul juridic al PSD a redactat deja textul care va fi transmis Curtii si care se refera la garantarea dreptului la proprietate si neretroactivitatea legilor.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.