Național

PSD, aproape sa impuna un judecator la Curtea Constitutionala

Ziarul de Vrancea
2 iun 2010 703 vizualizări
Miscare surprinzatoare in Camera Deputatilor: independentii si minoritatile au tradat PDL in favoarea candidatului propus de PSD la CCR n posturile de judecatori au o mare miza pentru actuala guvernare n pina in prezent, Curtea a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PD-L incearca sa rastoarne actuala majoritate, care a intors mai multe acte normative emise de guvernul Boc

Inca un scandal la Camera Deputatilor, de aceasta data pe votul privind nominalizarea unui judecator la Curtea Constitutionala (CCR). Cu ajutorul deputatilor UNPR si ai minoritatilor, PSD a reusit sa obtina ieri 161 de voturi pentru candidatul Valer Dorneanu (161), in defavoarea candidatului PDL, Mircea Stefan Minea (123). Votul a fost secret, pe buletine de vot. Profitind de buimaceala PDL, vicepresedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Florin Iordache, a citit procesul verbal, declarind ca din 284 de voturi valabil exprimate, Valer Dorneanu a obtinut majoritatea -57%, drept pentru care candidatul PSD va fi noul judecator al CCR. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, l-a contrazis pe Iordache, afirmind ca Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi validat. Anastase a invocat articolului 5, alineatul 4 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, potrivit caruia numirea judecatorilor se face cu votul majoritatii deputatilor. Social-democratii au sarit ca arsi, sustinind ca articolul 76, alineatul 2 din Constitutie prevede ca hotaririle pe care le adopta Camera se iau cu jumatate plus unu din membrii prezenti. Totodata, social-democratii au facut referire la hotarirea 989/2008 a CCR, care prevede ca deciziile Parlamentului se iau cu jumatate plus unu dintre parlamentari, cu conditia sa fie cvorum. "Decizia Curtii Constitutionale se refera la proiectele de hotarire ale Parlamentului. Proiectele de hotarire se iau cu majoritatea simpla a celor prezenti, asa ca aceasta decizie a CCR nu poate fi contestata in Romania si nici nu aveti ce sa faceti", a declarat Valeriu Zgonea, deputat PSD. Daniel Buda, deputat PD-L sustine insa ca "exista o lege a CCR, care spune modul in care sint alesi judecatorii. E vorba de majoritate calificata, in cazul nostru 168 de voturi. In fata unei legi in vigoare sa venim sa spunem azi ca exista o prevedere regulamentara sau asa mai departe, cred ca este mult prea mult". Pentru a pune capat disputelor intre parlamentarii PSD si PDL, presedintele Camerei Deputatilor a suspendat sedinta de plen a Camerei, votul urmind sa se reia astazi.


Miza luptei pentru Curtea Constitutionala


Pe 7 iunie expira trei mandate de judecatori. Nominalizarea pentru primul mandat de judecator revine Camerei Deputatilor, unde PDL doreste sa-l impuna pe Mircea Minea, fost pirotehnician si fost sef de catedra la Universitatea unde a predat premierul Emil Boc. PSD l-a propus pe fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Valer Dorneanu. Pentru cel de-al doilea post de judecator la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine Senatului. PNL l-a nominalizat pe senatorul Teodor Melescanu iar PD-L pe Iulia Antoanella Motoc, avocat si profesor universitar. Pentru cel de-al treilea mandat de la Curtea Constitutionala, nominalizarea revine presedintiei. Cele trei posturi de judecatori au o mare miza pentru actuala guvernare. Pina in prezent, CCR a fost dominata de judecatorii propusi de PSD, iar PD-L incearca sa rastoarne actuala majoritate, care i-a intors mai multe legi si ordonante emise de guvernul Boc. Totodata, controlul PDL in CCR ar veni la momentul perfect pentru ca legile prin care Guvernul va impune reduceri de salarii si pensii vor ajunge si pe masa Curtii, urmatoarea transa de la FMI depinzind de acordul celor 9 judecatori.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739408 zile, 12 ore, 1 minut, 54 secunde
Inca o dovada ca PDL lucreaza ca un partid fascist, pt. el nu conteaza Constitutia si legile tarii? Chiar numai parerea lor conteaza?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.