Național

Trei zile pina la greva. Cine opreste lucrul?

Ziarul de Vrancea
28 mai 2010 594 vizualizări
Ministrul Educatiei sustine ca trei sferturi dintre profesori nu vor participa la actiunea de protest, sindicatele il contrazic n profesorilor li se vor alatura functionarii, dar angajatii de la Tarom si CFR amina decizia pentru ultimul moment

Proba de de competente lingvistice a bacalaureatului, programata pentru perioada 31 mai - 4 iunie, se va organiza conform graficului stabilit, 77% dintre cadrele didactice anuntind ca vor participa la examen, a declarat ieri ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. El a anuntat masurile ce se vor lua in centrele in care profesorii nu se vor prezenta la examenul de bacalureat. în astfel de situatii, elevii vor fi arondati la alte centre, iar profesorii vor fi inlocuiti cu altii.

Ministrul a precizat ca nu este ilegal sa inlocuiasca profesorii pentru ca schimbarea metodologiei se poate face printr-un ordin de ministru, mai ales ca in acest caz este vorba despre interesul elevilor. Profesorii care vor participa la bacalaureat vor primi intre 275 si 600 de lei, in functie de responsabilitati, a mai spus Funeriu.


Isvoranu vs. Funeriu


Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a contrazis afirmatiile ministrului Daniel Funeriu conform carora 77% dintre cadrele didactice vor participa la bacalaureat, spunind ca informatiile nu sint adevarate, dar ca este posibil sa fie scoli unde profesorii sa se prezinte la examen. "îi transmitem domnului ministru ca si daca 5 la suta dintre cadrele didactice nu participa, bacul nu se poate da. Nu cred ca este adevarat procentul avansat de ministru", a spus Isvoranu.


Parintii ameninta cu proteste daca dascalii intra in greva


Parintii elevilor din Iasi care fac parte din Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti ameninta ca vor organiza proteste in cazul in care profesorii vor declansa greva generala, sustinind ca acestia trebuie sa faca greva atunci cind incheie contractul de munca, si nu in timpul examenelor. Vicepresedintele executiv al Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti (FNAP) Anghel Petrovici, care este si lider al filialei Iasi a federatiei, a indemnat dascalii "sa puna mai presus de interesele personale valorile morale. Trebuie gasite solutii pentru situatia actuala. Sa faca proteste atunci cind incheie contractul de munca, nu in timpul examenelor", a declarat Anghel Petrovici, care a precizat ca la Iasi Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti are aproape o mie de membri.

El a adaugat ca exista elevi admisi la universitati din strainatate care isi vor pierde locurile daca nu sustin la timp bacalaureatul. "E viata copiilor nostri in joc, iar liderii sindicali dovedesc lipsa de ratiune. Am incercat sa discutam azi (joi - n.r.) cu sindicatele din Iasi, dar sefii acestora au spus ca nu au ce sa discute cu noi. Vom iesi in strada daca nu se vor da examenele nationale. Vom raspunde cu aceeasi moneda", a declarat reprezentantul parintilor.

La rindul sau, Laviniu Lacusta, vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din învatamintul Preuniversitar Iasi, sindicat care numara 10.000 de membri, a afirmat ca atentia parintilor ar trebuie sa se indrepte catre guvernanti, care sint vinovati de actuala situatie. "Parintii pun gresit problema. Atunci cind ei sustin ca noi avem o atitudine josnica si neprofesionista, atentia lor ar trebui sa se indrepte spre guvernanti. Nu noi sintem de vina ca s-a ajuns aici", a afirmat Laviniu Lacusta.


Nehotarire in curtea altor sindicate


Angajatii Tarom au renuntat la greva de solidaritate de luni, deoarece nu s-au strins semnaturile necesare pentru acest protest, urmind sa faca in 31 mai o greva japoneza si sa decida ulterior data grevei generale, daca le vor scadea salariile cu 25 la suta. Si sindicalistii de la Regia Autonoma de Transport Bucuresti (RATB) si Metrorex vor sa intre in greva pe 31 mai si 1 iunie, in semn de solidaritate cu bugetarii, daca nu vor fi afectati de reducerea salariilor, iar daca li se vor taia veniturile intentioneaza sa opreasca activitatea pe termen nedeterminat. Reprezentantii acestora vor anunta, astazi, decizia privind actiunile de protest.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.