Național

La fiecare 15 minute un roman moare din cauza fumatului

Ziarul de Vrancea
18 mai 2010 468 vizualizări
In Romania mor anual 33.000 de persoane din cauza fumatului, respectiv un roman la fiecare 16 minute

70% dintre acestia au virste cuprinse intre 35 si 69 de ani, anunta Societatea Romana de Pneumologie. "In Romania, incidenta cancerului cauzat de fumat creste ingrijorator. Numai in 2009 in tara noastra au murit 33.000 de oameni din cauza unor afectiuni provocate de fumat", a declarat, ieri, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumologie, Miron Bogdan. El a spus ca exista fumatori care au renuntat la tigari chiar si de doua ori, dar, in lipsa unui sprijin medical de specialitate, reiau viciul si isi pierd total increderea ca vor reusi sa renunte la aceasta dependenta. "Fumatul nu inseamna numai dependenta psihocomportamentala, ci si una biologica, din cauza careia persoana se simte depasita in lupta cu renuntarea si de cele mai multe ori cedeaza in fata acestei boli", a adaugat Miron Bogdan. Cele mai recente studii referitoare la incidenta deceselor cauzate de fumat conduc spre cifre alarmante. Astfel, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeana, un sfert dintre cauzele de deces au survenit la persoanele bolnave de cancer provocat de fumat. Aproximativ 15% din totalul deceselor anuale din Europa sint cauzate de acest viciu. In Romania, 70 la suta dintre persoanele care decedeaza din aceasta cauza au virste intre 35 si 69 de ani. In raportul realizat de Comisia Europeana se mai arata ca peste o treime din barbatii romani sint fumatori, adica 37,6%, in timp ce doar 12,5% dintre femeile romance sint fumatoare. Conform unui studiu publicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in secolul XXI un miliard de oameni isi vor pierde viata din cauza bolilor provocate de consumul de tutun.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.