Național

ANI a ajuns un catelus docil, in lesa demnitarilor

Ziarul de Vrancea
13 mai 2010 490 vizualizări
n potrivit noii legi ANI, adoptate in Senat, demnitarii care isi completeaza incorect declaratiile de avere nu mai raspund penal n candidatii la functiile publice nu mai depun declaratii de avere si interese

Senatul a adoptat, ieri, in calitate de camera decizionala, aproape in unanimitate, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua formula a legii ANI, prevede ca demnitarii care isi completeaza incorect declaratia de avere sau de interese nu vor mai raspunde penal pentru acest lucru. In plus, senatorii au adoptat un amendament ce prevede ca persoanele care vor candida pentru functiile publice nu vor mai trebui sa depuna declaratii de avere si de interese inainte de a fi alese (amendament propus de parlamentarii PDL Orest Onofrei si Petru Filip). Pina acum, candidatii la functiile publice trebuiau sa depuna declaratiile de avere si de interese la Biroul Electoral Central sau birourile de circumscriptie, odata cu acceptarea candidaturii. Acestea erau trimise, ulterior, Agentiei Nationale de Integritate. Senatorii au decis si eliminarea amendamentului care prevede verificarea liderilor de sindicat de catre agentii de integritate, motivind acest lucru prin faptul ca organizatiile sindicale sint organizatii private si nu tin de stat. Un alt amendament introdus de catre senatori prevede verificarea presedintilor de Consilii Judetene de catre ANI. In plenul Camerei Deputatilor, la propunerea deputatului PDL Cristian Boureanu, s-a decis eliminarea din Legea ANI a unor prevederi introduse de deputatii juristi referitoare la posibilitatea sechestrarii averilor ca masura asiguratorie impusa de Comisia de cercetare de pe linga Curtea de Apel.


Comisiile de cercetare de pe linga Curtile de Apel, desfiintate


Prerogativa ANI va fi sa sesizeze ANAF ori Parchetul, dupa caz, cu raportul de analiza pe care-l intocmeste in urma constatarii unei diferente mai mari de 10.000 de euro intre modificarea averii pe durata mandatului si veniturile din aceeasi perioada. In acelasi timp, ANI nu mai poate comunica raportul sau de analiza si comisiilor de control al averilor care s-ar fi reinfiintat pe linga curtile de apel. Acestea, formate din doi judecatori si un procuror, ar fi avut competente ca, pe baza acestui raport, sa inceapa controlul averilor si, in functie de ce ar fi rezultat in urma acestui control, sa trimita mai departe cauza, instantelor competente, inclusiv cerind confiscarea averilor.

Urban: ANI arata acum ca un pechinez batrin, fara dinti in gura

Senatorul PDL Iulian Urban a sustinut ca proiectul legii ANI, asa cum a fost modificat in comisiile de specialitate, a transformat institutia intr-un "pechinez batrin, fara dinti in gura, care este pus sa pazeasca o turma de oi in fata unei haite de 100 de lupi infometati".

Democrat-liberalul a criticat disparitia din textul legii a comisiei de verificare a averilor de pe linga Curtea de Apel, intrucit acest organism ar fi functionat ca o "curea de transmisie dintre munca ANI si justitie".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.