Național

Rata mortalitatii premature a crescut semnificativ în ultimii 40 de ani

Ziarul de Vrancea
1 mai 2010 633 vizualizări
Rata mortalitatii premature în Romănia a crescut semnificativ în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu realizat de specialistii americani în 187 de tari, în care tara noastra ocupa locul 74, în ceea ce priveste mortalitatea în rindul femeilor, si 100, în ceea ce priveste barbatii.

Diferentele dintre tari in ceea ce priveste sanatatea publica, dar si cele dintre barbati si femei, se adincesc pe plan mondial, potrivit acestui studiu care estimeaza probabilitatile pe care le prezinta un individ, care tocmai a implinit virsta de 15 ani, sa moara inainte de a implini 60 de ani.

Cele mai mici riscuri de deces prematur in acest interval de virsta, inregistrate pina recent in Islanda (pentru barbati) si in Cipru (pentru femei), au crescut, ceea ce este foarte grav. în 40 de ani, intre 1970 si 2010, rata mortalitatii premature in rindul adultilor a scazut pe plan global, cu 34% in rindul femeilor si cu 19% in rindul barbatilor. Diferenta dintre cele doua sexe a crescut cu 27% in aceasta perioada.

în 1970, Romania se situa pe locul 44 in ceea ce priveste mortalitatea prematura in rindul femeilor si pe 31 in ceea ce priveste mortalitatea prematura in randul barbatilor. în 2010, rata mortalitatii premature in Romania a crescut, tara noastra situindu-se pe locul 74 - femei, respectiv 100 - barbati.

Scorul inregistrat de Statele Unite ale Americii nu este stralucit. De pe locul al 34-lea, in 1990, pentru mortalitatea feminina, si al 41-lea, pentru mortalitatea masculina, SUA au coborit, dupa 20 de ani, pe locul al 49-lea la femei si pe locul al 46-lea la barbati, in spatele multor tari din Europa Occidentala, dar si al unora precum Chile, Tunisia si Albania si mult in spatele Canadei.

Rusia a coborit de pe locul al 43-lea, in 1970, in ceea ce priveste mortalitatea feminina prematura, pina pe pozitia a 122-a. China se afla pe locul al 72-lea (femei) si al 59-lea (barbati).

Doar trei tari - Suedia, Olanda si Norvegia - si-au mentinut locurile in Topul 10 al statelor cu cea mai mica mortalitate masculina in perioada 1970 - 2010. De altfel, cele cinci tari care anul acesta au cea mai scazuta rata de mortalitate in rindul barbatilor sint, in ordine, Islanda, Suedia, Malta, Olanda si Elvetia. La capitolul femei conduc Cipru, Coreea de Sud, Japonia, Grecia, Italia si Spania. Un trend spectaculos se poate observa in Coreea de Sud, care, in ultimii 40 de ani, a urcat de pe 167 pe 31 (barbati) si de pe 123 pe 2 (femei).

Factori diversi explica aceste disparitati pe plan international, printre acestia aflindu-se fumatul si cresterea numarului de cazuri de hipertensiune si obezitate in tarile dezvoltate, dar si maladia SIDA.

Acest studiu a fost realizat de cercetatorii americani de la Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.