Național

Legea unitara a pensiilor, amenintata deja la CSM

Ziarul de Vrancea
30 apr 2010 535 vizualizări
Un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii anunta demersuri pentru contestarea la Curtea Constitutionala a noii legi

Seful Serviciului Legislatie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andrita, a anuntat ca va pregati o sesizare pe care o va inainta înaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legii unitare a pensiilor pentru verificarea constitutionalitatii. Oficialul Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a explicat, ieri, in cadrul unei dezbateri privind pensiile, ca acesta este cel mai firesc demers pentru a se evita producerea de efecte juridice de catre o lege neconstitutionala.

Reprezentanti ai CSM, înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Asociatiei Magistratilor, Asociatiei Magistratilor Pensionari si ai sindicatului grefierilor pensionari au cerut, miercuri, deputatilor din Comisia de munca introducerea pensiilor ocupationale in proiectul legii pensiilor si au criticat acest proiect.

Presedintele interimar al ICCJ, Lidia Barbulescu, a declarat, in comisie, ca instanta suprema si CSM au facut o serie de amendamente la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii, printre care instituirea pensiei ocupationale, dupa cum exista in tarile europene. Barbulescu a avertizat asupra situatiei ICCJ a carei activitate se va bloca, deoarece 20 la suta din judecatori sint pensionabili, iar in aceasta situatie sint si 25% din magistratii asistenti si 20 la suta din grefieri.

La rindul sau, judecatorul Dan Lupascu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a precizat ca aplicarea proiectului de lege a pensiilor in forma Executivului ar insemna, in opinia CSM si ICCJ, "o bulversare a activitatii justitiei", pentru ca vor fi sute de mii de procese pentru aceasta lege, dupa cum sint si in cazul legii salarizarii. Lupascu a spus ca, in prezent, sint mai putini magistrati decit schema, iar anul trecut au avut de rezolvat peste doua milioane de dosare, cu 400.000 mai multe decit in anul precedent.

El a aratat, de asemenea, ca proiectul de lege incalca reglementarile statutului magistratului, principiul neretroactivitatii si ar fi "o lovitura" pentru magistrati. Lupascu a criticat faptul ca proiectul de lege a pensiilor abroga mai multe prevederi existente, si anume posibilitatea continuarii activitatii unui magistrat intre 65 si 70 de ani si posibilitatea ca un magistrat sa beneficieze de un numar de indemnizatii daca se retrage din magistratura. El a aratat ca dispozitiile privind pensia anticipata nu se pot aplica in cazul magistratilor. Proiectul Legii pensiilor se afla in dezbaterea plenului Senatului, Camera Deputatilor fiind decizionala.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.