Național

Transparenta guvernarii, mai opaca anul trecut decit in 2007

Ziarul de Vrancea
30 apr 2010 424 vizualizări
n deciziile luate la nivelul administratiei centrale au fost facute publice in proportie mai mica decit in anii precedenti n in schimb, administratia locala si-a anuntat public peste 70% dintre hotaririle adoptate

Doar o treime din cele 4.201 de acte normative adoptate de autoritatile centrale in 2009 au fost anuntate public anul trecut, cu aproape 20% mai putine anunturi decit in 2007 desi 60% dintre reclamatiile administrative depuse de cetateni pentru accesul la informatii au fost justificate. Datele au fost centralizate in doua rapoarte privind transparenta decizionala si accesul la informatii de interes public in anul 2009, intocmite de catre Departamentul pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Documentul releva ca in administratia publica centrala se inregistreaza o scadere importanta a ponderii proiectelor de acte normative anuntate public, de la 51,1% in 2007 si 33,5% in 2008 la 31,2% in 2009. în schimb, la nivelul administratiei locale, peste 70% dintre proiectele de acte normative adoptate in 2008 si 2009 au fost anuntate public.

Afisarea la sediul institutiei ramine modalitatea predilecta de informare a opiniei publice, doar 53% dintre actele anuntate de administratia centrala si 33% dintre cele ale autoritatilor locale fiind anuntate pe Internet. în 2009, proportia reclamatiilor administrative solutionate in favoarea reclamantului a ajuns la 60%, fata de doar 45% in 2008, la nivelul administratiei locale constatindu-se ca justificate un procent de 77% din plingeri.

Potrivit Departamentului guvernamental, ministerele Agriculturii, Justitiei, Comunicatiilor si Afacerilor Externe nu au transmis date privind solicitarile de informatii publice in 2009. Aceste ministere, la care se adauga ministerele Sanatatii, Dezvoltarii Regionale si Educatiei, nu au prezentat public nici datele privind aplicarea Legii transparentei decizionale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.