Național

La doctor, doar cu programare

Ziarul de Vrancea
19 mar 2010 712 vizualizări
Pacientii care vor sa fie consultati fara programare ori vor fi reprogramati ori vor plati o taxa

Pacientii care vor sa fie consultati fara programare prealabila vor fi reprogramati sau vor fi vazuti de medicul de familie, dar contra unei taxe care va fi stabilita de doctor, avertizeaza presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila. Aceasta a precizat ca fiecare medic de familie are obligatia sa afiseze toate tarifele pe care le percepe in cabinet. De asemenea, medicul de familie are posibilitatea sa stabileasca contributia pe care trebuie sa o achite pacientul care cere sa fie consultat fara programare.

"Eu cer 10 lei pentru pacientul care vine fara programare si solicita sa fie consultat. Fiecare coleg isi stabileste propriile tarife. Potrivit noului contract-cadru sintem obligati sa acordam pentru o consultatie 15 minute. De asemenea, toate consultatile trebuie facute cu programare prealabila", a mai spus Mihaila.

Potrivit acesteia, schimbarea sistemului de compensare care ar urma sa intre in vigoare din semestrul al doilea nu va afecta calitatea ingrijirilor intrucit pacientii care vor medicamente mai scumpe platesc diferenta de compensare. în schimb, au crescut foarte mult cheltuielile pe cabinet, motiv pentru care medicii de familie cer suplimentarea fondurilor alocate medicinei primare, a adaugat Mihaila.

De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenta medicala primara, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialitatile paraclinice si medicina dentara si din cele de asistenta medicala de recuperare au obligatia sa acorde servicii medicale pe baza unei programari prealabile. în acest sens, cabinetele medicale trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon la care se pot efectua programarile. Sint exceptate cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu exista posibilitatea efectuarii programarilor. De asemenea, fac exceptie si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739411 zile, 22 ore, 57 minute, 29 secunde
idei tâmpite. probabil vom fi programaţi după ce boala se va agrava sau îi vom invita pe medici la pomana noastră.la medic mergi când te simti rău. plătim citeste integral
, acum 739411 zile, 22 ore, 57 minute, 29 secunde
Si la moarte tot cu programare? Caci daca esti bolnav acum si te programeaza la medic peste o luna...sau cand iti va veni randul, ce-ti ramane de facut? Sa rogi maortea sa te programeze pe mai tarziu! citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.