Național

Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei il cheama pe ministrul Blaga in secuime

Ziarul de Vrancea
16 mar 2010 440 vizualizări
"Cerem ministrului de Interne sa vina cit mai repede in zona. Romănii sint minoritari si au nevoie de protectia statului", sustine IPS Selejan, în urma manifestarilor maghiarilor

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei, IPS Ioan Selejan, a solicitat interventia autoritatilor statului si i-a cerut ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, sa mearga in secuime, in urma declararii limbii maghiare oficiala in zona si a arborarii steagului secuiesc pe CJ Harghita. Cererile IPS Ioan Selejan vin dupa ce, vineri, la Sfintu Gheorghe, Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc a decis declararea limbii maghiare si a zilei de 15 martie oficiale in zona, iar luni a fost arborat, pe cladirea Palatului Administrativ, drapelul secuiesc. "Solicitam ca ministrul de Interne sa vina cit mai repede in zona si, de asemenea, o comisie parlamentara sa analizeze situatia creata in urma acestor manifestari", a afirmat IPS Ioan Selejan.

Arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei a precizat ca romanii care traiesc in cele doua judete isi doresc sa convietuiasca pasnic alaturi de etnicii maghiari, majoritari numeric in zona, dar legea sa fie egala pentru toti. Potrivit IPS, judetele populate majoritar de maghiari ar trebui sa beneficieze de o atentie speciala din partea autoritatilor statului roman. "De remarcat este faptul ca, in aceasta zona, nu maghiarii, ci noi, romanii, sintem minoritari si noi avem nevoie de cea mai importanta si semnificativa protectie din partea statului roman", a concluzionat arhiepiscopul ortodox al Covasnei si Harghitei.


Blaga: S-au exprimat, asta nu inseamna ca trebuie sa ii bagam in seama


In legatura cu deciziile luate de initiatorii proiectelor aprobate de Adunarea Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, spune ca acestia nu reprezinta nici un for institutional si ca nu trebuie sa fie bagati in seama. "Am spus-o foarte clar. Si ei sint cetateni romani, au dreptul la o opinie, cei care s-au intilnit la Sfintu Gheorghe nu reprezinta nici un for institutional al statului roman. S-au exprimat, asta nu inseamna ca trebuie sa ii bagam in seama", a comentat Blaga. El a mai declarat ca Romania are o Constitutie care arata clar care este limba statului roman si aceasta este grija Ministerului Administratiei si Internelor - ca principala institutie de aplicare a legii sa respecte Constitutia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.