Național

Americanii vad autoritatile romăne la fel de corupte

Ziarul de Vrancea
13 mar 2010 345 vizualizări
n Ministerul de Externe de la Bucuresti sustine ca in raportul Departamentului de stat au fost folosite generalizari sau informatii din 2008, si nu de anul trecut

Romania primeste o nota proasta in Raportul Departamentului american de Stat privind drepturile omului pe 2009. Publicat joi, documentul atrage din nou atentia asupra coruptiei si problemelor din justitie semnalate in Romania. Raportul aminteste despre esecul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a contracara conflictul de interese din sistem sau despre lentoarea procedurilor de retrocedare a proprietatilor. Referindu-se la respectarea vietii private, raportul subliniaza ca "exista inca impresia larg raspindita ca interceptarile ilegale continua sa existe" in Romania. în sectiunea referitoare la "Coruptie si Transparenta Guvernului", documentul subliniaza ca desi sint prevazute pedepse penale pentru oficialii corupti, "Guvernul nu aplica legislatia in mod eficient, unii oficiali fiind implicati uneori in acte de coruptie fara a fi sanctionati". Altfel, oficialii americani acuza atitudinile antisemite observate la nivelul societatii romanesti, exemplificind prin parada de moda la care primarul Radu Mazare a purtat o uniforma nazista. Documentul mai mentioneaza conditiile precare din penitenciare, acte de agresiune ale politiei impotriva romilor, ingradirea libertatii religioase, traficul de persoane, exploatarea sexuala si discriminarea romilor.

Ministerul roman de Externe (MAE) sustine insa ca nu toate elementele semnalate in document au fost preluate in mod adecvat in raportul Departamentului de Stat al SUA. "MAE constata ca elementele de evaluare din partea introductiva a raportului contin anumite generalizari care nu corespund, din punct de vedere calitativ si cantitativ, cu informatiile punctuale din sectiunile raportului, aceste evaluari generalizante fiind bazate pe un numar limitat de cazuri individuale identificate", se arata intr-un comunicat de presa emis ieri de minister. "Exista in raport si sectiuni unde informatiile nu sint actualizate in mod corespunzator", arata MAE, folosind ca exemplu unele informatii din sectiunea privind protectia refugiatilor. Aici, sustin reprezentantii ministerului, raportul ar prelua date din 2008 si nu de anul trecut.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.