Național

Greu de revocat

Ziarul de Vrancea
11 mar 2010 524 vizualizări
Primul asalt PDL la scaunul lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, a esuat n n PSD a reusit sa traga de timp, neintroducind pe ordinea de zi a plenului solicitarea de revocare n oricum, revocarea presedintelui Senatului nu se poate face decit la solicitarea grupului politic din care face parte, deci demersul PDL se afla in contradictie cu hotaririle Curtii Constitutionale

Agitatie si confuzie la Senat. Mircea Geoana a reusit ieri sa-si pastreze scaunul de presedinte al Senatului, printr-o stratagema simpla: tragerea de timp. In prima instanta, plenul Senatului a respins ieri prin vot ordinea de zi propusa de Biroul Permanent, care continea dezbaterea de proiecte de legi, dar din care lipsea solicitarea PD-L de revocare a presedintelui Senatului. 69 de senatori au votat impotriva ordinii de zi propusa de Biroul Permanent, in timp ce 52 de senatori au votat in favoarea ordinii de zi. Mircea Geoana refuzase sa introduca in agenda zilei discutarea revocarii sale din functie, considerind-o neconstitutionala. In faza a doua, PNL si PSD au propus convocarea unei noi sedinte a Biroului Permanent pentru stabilirea unei noi ordini de zi, moment in care au aparut probleme procedurale. PDL a replicat prin ministrul Radu Berceanu: "Ceea ce s-a discutat este ordinea de zi. Asta nu poate fi neconstitutionala. Ea se stabileste de un singur for. Biroul Permanent face o propunere, numai plenul stabileste care este ordinea. Nimeni nu poate stabili de unul singur daca ceva este constitutional. Nu putem sa impiedicam Senatul sa lucreze blocind ordinea de zi. Nimeni nu poate impiedica o majoritate sa discute o ordine de zi". Dupa o pauza, sedinta s-a reluat cu o noua cerere a PD-L de votare a unei noi ordini de zi: cea veche plus punctul referitor la revocarea lui Geoana. Iar contrele pe regulament s-au reluat.


Geoana vrea sa ceara parerea Curtii Constitutionale


Geoana a trecut insa la organizarea programului pentru saptamina viitoare, supunind-o la vot, iar pedelistii au cerut din nou supunerea la vot a unei noi ordini de zi si prelungirea programului pina la epuizarea acesteia. Moment in care PSD a cerut inchiderea sedintei, pe motiv ca trecuse ora 13.00, ora la care era programat initial sa se termine plenul. Practic, Mircea Geoana a inchis sedinta de plen si isi pastreaza functia, dar are si o idee:

analizeaza posibilitatea de a cere Curtii Constitutionale o interpretare in urma blocajului determinat de cererea PDL de revocare a sa din functie. Geoana a spus ca se va indrepta spre Curtea Constitutionala pentru a cere "o clarificare" a blocajului din Senat, cauzat de solicitarea PDL de a-l revoca din functie si refuzul acestuia de a o supune la vot, pe motiv ca ar fi neconstitutionala. "Va reconfirm ca nu exista nicio posibilitate ca o initiativa neconstitutionala sa-si faca loc pe ordinea de zi a Senatului . Este in afara legii, in afara Constitutiei si Decizia 601 este o decizie definitiva, irevocabila si care produce efecte legale automate pentru noi toti."



PDL o ia de la capat saptamina urmatoare


Liderul grupului senatorial PD-L, Traian Igas, a spus ca cererea de revocare din functie a lui Mircea Geoana va intra din nou in discutia sedintei Biroului Permanent,care se va desfasura saptamina viitoare, precizind ca deocamdata democrat-liberalii nu au de ce sa se adreseze CCR. Democrat-liberalul Traian Igas a argumentat ca solicitarea este justificata atit din punct de vedere regulamentar, cit si constitutional, dar si din perspectiva faptului ca Mircea Geoana ar fi incalcat din nou prevederile Regulamentului prin refuzul sau de a include propunerea de revocare in ordinea de zi a sedintei plenului de miercuri. "In interpretarea colegilor de la PSD, Mircea Geoana este mai presus decit Dumnezeu: nimeni nu poate sa-i faca nimic, indiferent de abuzurile facute. (...) Vom duce pina la bun sfirsit initiativa noastra pentru ca adevarul trebuie sa iasa la suprafata, iar dreptatea trebuie sa invinga", a spus Traian Igas. El l-a acuzat pe Geoana ca a blocat lucrarile Senatului prin refuzul de include pe ordinea de zi o chestiune care era de competenta plenului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739412 zile, 2 ore, 23 minute, 6 secunde
Problema are doua fete.Prima ar fi ca si PSD-istii ar vrea sa-l rada la bot si sa-l termine pe Geoana.A doua ar fi ca "prostanacul" nu realizeaza ca facand pe plac PDL-istilor s-ar razbuna pe citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.