Național

Confruntarea Geoana-Nastase, meci de sala

Ziarul de Vrancea
12 feb 2010 392 vizualizări
Sustinatorii lui Adrian Nastase au respins locatia Romexpo, pe motiv ca ar fi prea frig si de teama ca Vanghelie ar putea face "presiuni" n intrunita ieri in absenta lui Mircea Geoana, Comisia de organizare a Congresului PSD a decis ca sala, modificarile de statut si reprezentarea filialelor sa fie transate luni la reuniunea liderilor partidului

Comisia de organizare a Congresului PSD a stabilit, ieri, ca norma de reprezentare, modificarile Statutului, precum si sala de desfasurare a Congresului sa fie decise, luni, de catre Comitetul Executiv National (CExN), afirma surse participante la sedinta. Comisia - carei infiintare a fost stabilita de catre Consiliul National (CN) - s-a intrunit a fost convocata la initiativa presedintelui CN, Adrian Nastase. Invitatiei lui Nastase i-au dat curs presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, secretarul general Liviu Dragnea, senatorii Miron Mitrea si Titus Corlatean, precum si alti parlamentari PSD.

Surse participante la sedinta sustin ca presedintele de drept al comisiei, liderul PSD Mircea Geoana, ar fi evitat sa o convoace, in conditiile in care a stabilit o norma de reprezentare pe care a trimis-o deja in judete. Aceleasi surse au mai aratat ca, in acest moment, nu este clar cu ce modificari de Statut se va intra in Congres, ce sala va fi aleasa pentru desfasurarea acestuia si nici nu s-a decis care sa fie documentele supuse aprobarii Congresului. Unii dintre membrii comisiei au apreciat ca Romexpo nu ar intruni conditiile necesare desfasurarii Congresului, acolo fiind destul de frig. Totodata, alti membri ai comisiei si-au exprimat suspiciunile in legatura cu o buna securizare a votului la Romexpo, considerind ca sala ar permite sa intre si sa iasa oricine, iar Marian Vanghelie ar putea sa faca "presiuni" in ce priveste rezultatul votului.

Membrii comisiei s-au pronuntat, totodata, si impotriva propunerii avansate de Geoana in ceea ce priveste votul pe echipe. Potrivit surselor citate, unii membri ai comisiei au precizat ca, daca se aplica votul pe echipa la nivel central, acesta trebuie aplicat automat si la nivelul organizatiilor locale, ceea ce implica un risc serios de scindare care ar putea duce la ruperea partidului.


Geoana da de inteles ca Nastase e cu miinile legate


Liderul PSD, Mircea Geoana, a comentat de pe margine ca Adrian Nastase nu poate "convoca nimic", poate doar sa invite niste colegi la o "conversatie". "Aceasta comisie poate fi convocata exclusiv de catre presedintele partidului si am s-o fac, dupa ce Comitetul Executiv National, va veni si va raporta stadiul pregatirii Congresului in teritoriu", a spus el. Geoana apreciaza ca intilnirea a fost cel mult una de informare pe unele nelamuriri pe care le-ar fi avut Adrian Nastase. Totodata, Geoana l-a avertizat pe Nastase ca isi "incalca atributiunile" de partid atunci cind sugereaza in ce conditii si in ce locatie ar trebui sa se organizeze Congresul formatiunii social-democrate. "Nu exista nici un temei ca cineva sa se indoiasca de buna organizare a Congresului nostru", a asigurat Geoana.

Geoana a sustinut ca Adrian Nastase isi incalca atributiile de partid atunci cand "spune" presedintelui PSD unde si in ce conditii trebuie organizat Congresul de alegeri. "Domnul Nastase este presedintele Consiliului National. Nu l-am intrebat, nu m-a interesat si nu m-am bagat in organizarea Consiliului National. Domnul Nastase va organiza CN-uri si va avea tot dreptul sa le organizeze cum doreste, dar in clipa in care un presedinte de CN spune presedintelui de partid unde, in ce conditii se organizeaza Congresul, care este apanajul meu si al secretarului general, in clipa acea isi depaseste atributiunile", a afirmat Geoana.

Liderul social-democrat apreciaza ca cei care nu doresc organizarea Congresului la Romexpo ar putea fi "superstitiosi" si sa le fie "teama" ca Mircea Geoana ar putea cistiga un nou mandat de presedinte.


Iliescu se teme de o scindare a PSD


Ion Iliescu a avertizat ca un vot pe echipe si platforme la Congresul partidului, in care se va alege presedintele social-democratilor, risca sa duca la ruperea PSD, asa cum s-a intimplat cu FSN, in 1992. "FSN s-a scindat in urma unei asemenea practici, a trei grupuri distincte, fiecare cu echipa proprie si platforma proprie", a spus presedintele de onoare al PSD. Iliescu a subliniat ca in Congres "nu se poate intra decit cu statutul existent" si ca este "principial impotriva acestei idei care duce la scindarea partidului". Discutiile despre votul pe echipe si platforme nu reprezinta, in opinia sa, decit propuneri ale unor oameni care "nu prea au multa experienta politica". "Mircea Geoana imi cunoaste punctul de vedere", a adaugat el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.