Național

Liderii PSD si-au schimbat ieri ultimele zimbete in fata presei

Ziarul de Vrancea
26 ian 2010 477 vizualizări
Sefii partidului au stabilit data cea mai probabila a congresului la care isi vor alege presedintele: 20 februarie n pina atunci, fiecare tabara isi va pregati ofensiva si isi va evalua sustinatorii n greii PSD inca ezita sa incline balanta in favoarea unui candidat sau a altuia

Congresul PSD va avea loc pe 20 februarie, a decis, ieri, Comitetul Executiv National al PSD. De asemenea, pe data de 4 februarie va avea loc Consiliul National, urmat de congres. Programarea Congresului partidului la sfirsitul lunii februarie, mai devreme decit era asteptat, reprezinta o victorie a actualului lider social-democrat, Mircea Geoana. Adrian Nastase isi manifestase preferinta ca acesta sa aiba loc la sfirsitul lui martie. In fata presei, dupa incheierea reuniunii, Mirce Geoana a invocat si situatia economica a tarii. "Consideram ca, in acest moment dificil pentru tara, principala prioritate este sprijinirea celor afectati de criza, a celor care se lupta pentru pastrarea locului de munca (...) Sintem preocupati de lipsa unui plan anti-criza si nu putem fi de acord cu inghetarea salariilor mici, a pensiilor, cu scaderea punctului de pensie", a spus Geoana.


Nastase inca se mai gindeste


Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, a evitat sa faca precizari legate de propria candidatura la sefia PSD, el spunind ca, deocamdata, se limiteaza la a urmari "mladitele din partid", "care de dezvolta in mod firesc, cu ambitia normala de a ajunge in virful ierarhiei". "Deocamdata urmaresc si eu, ca si dumneavostra, felul in care cresc aceste mladite ale partidului care, sigur, se dezvolta in mod firesc, cu ambitia normala, aceea de a ajunge pina in virful ierarhiei", a spus Nastase.

întrebat daca nu risca sa piarda startul, in conditiile in care trei colegi din PSD - Geoana, Mitrea, Diaconescu - deja si-au anuntat candidatura la sefia PSD, Nastase a spus: "Am luat odata startul si am si incheiat cursa respectiva, cind am fost presedinte al PSD". "Eu am fost presedinte, nu am o miza personala. Vom vedea cum este mai bine pentru partid. în masura in care colegii mei vor considera ca, pentru aceasta perioada de doi ani, voi putea sa am un anumit rol in actiunea politica, o sa discutam la momentul potrivit", a spus Nastase. El a negat, de o maniera ironica, ca ar avea in vedere un tandem cu Cristian Diaconescu in ceea ce priveste candidatura sa la o functie de conducere in PSD.


Iliescu s-a luat iar de participantii la reuniunea de la Poiana Brasov


Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a pierdut ocazia sa critice iar reuniunea informala a unor lideri ai partidului care a avut loc vineri si simbata la Poiana Brasov. Iliescu a acuzat faptul ca aceasta a fost una in afara Statutului partidului si a spus ca nu este normal ca unii lideri sa se adune "pe ascuns" in unele locuri. Surse din PSD au relatat ca Iliescu le-a reprosat celor prezenti la Poiana Brasov ca au organizat o intilnire la care au invitat numai unii dintre liderii partidului, dind senzatia ca ar incerca sa forteze o decizie in afara Statutului. "Nu inteleg ce ati cautat acolo, de ce la aceasta intilnire nu au fost invitati toti membrii BPN si numai o parte, pe ce motive si pe ce temei statutar?", a intrebat Iliescu. Presedintele de onoare al PSD spusese si simbata ca reuniunea social-democratilor de la Poiana Brasov este "nepotrivita", intrucit devanseaza intilnirea unui organism statutar, respectiv Comitetul Executiv National, apreciind ca, in aceste conditii, ea are un caracter privat.


Hrebenciuc asteapta care e tabara cistigatoare


Liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a declarat ca a decis cu cine va vota la functia de presedinte al partidului si a spus ca el oricum se va pozitiona de partea cistigatoare la Congres. "Eu in firea mea sint foarte hotarat cu cine voi vota. Dar nu pot sa va spun, votul e secret", le-a spus Hrebenciuc jurnalistilor. întrebat de care din taberele din PSD se va apropia, el a spus: "Eu sint intotdeauna in tabara cistigatoare. îmi rezerv placerea de a vedea care este asta mai tirziu".


Solcanu se intoarce. "Dar nu cu Geoana presedinte"


Fostul lider social-democrat Ion Solcanu, care a parasit toate functiile detinute in partid dupa alegerile locale din 2008, a anuntat ca va reveni in PSD doar in cazul in care Mircea Geoana nu va mai fi presedinte al partidului, apreciind ca formula cea mai potrivita pentru conducerea PSD ar fi cea a unui tandem Adrian Nastase - Cristian Diaconescu. "Cu siguranta ca voi reveni, dar nu cu Geoana presedinte. Formula cea mai buna este cea a unui tandem Nastase - Diaconescu. Nu conteaza in ce ordine, oricare dintre cei doi fiind potrivit pentru postul de presedinte", a afirmat Ion Solcanu.

Fostul lider al PSD sustine ca in prezent Adrian Nastase si Cristian Diaconescu "alearga pe culoare diferite", insa nu exclude ca in viitorul apropiat cei doi sa colaboreze. "Daca cei doi se vor intelege pot coagula in jurul lor. Deocamdata, ei alearga pe culoare diferite, dar de la un punct incolo lucrurile se pot schimba", a afirmat Solcanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.