Național

Agitatie in PSD. Mitrea pleaca primul la alegeri

Ziarul de Vrancea
23 ian 2010 524 vizualizări
Nastase mai ca si-ar anunta si el candidatura la sefia partidului n intre timp, PSD continua sa piarda alesi, ultima demisie din partid fiind a unui senator

Senatorul PSD Miron Mitrea si-a anuntat, vineri, candidatura la presedintia partidului, precizind ca si-ar dori sa-i aiba in echipa pe Adrian Severin, Marian Sirbu, Cristian Diaconescu, chiar si pe Sorin Oprescu, el mentionind despre primarul Capitalei ca acesta a facut o declaratie publica in care vorbea despre revenirea in partid. întrebat daca din aceasta echipa fac parte si Adrian Nastase sau Cristian Diaconescu, Mitrea a raspuns: "Si domnul Diaconescu. Domnul Nastase este colegul meu si am o relatie foarte buna cu dinsul, dar nu facem parte astazi din aceeasi echipa".

"Cristian Diaconescu m-a intrebat cu mai mult timp in urma daca as fi dispus sa-l sprijin pentru o candidatura la presedintia partidului. Se pare ca nu a luat aceasta decizie, asa ca am luat-o eu. Am sa candidez. Sigur ca am sa candidez la presedintia PSD", a spus Miron Mitrea. El a revenit spunind ca anuntul sau nu este unul oficial.

Insa primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca nu are de gind sa se intoarca in PSD, desi este de acord cu necesitatea unui partid puternic de stinga pe esichierul politic. Miron Mitrea a amintit ca Oprescu ar fi afirmat public ca "in anumite conditii si anumita formula de conducere a partidului va fi dispus sa se intoarca".


PSD mai pierde un senator


Intre timp, rindurile parlamentarilor social-democrati continua sa se subtieze. Vineri, senatorul de Mures Corneliu Grosu si-a anuntat demisia din PSD pentru a se alatura grupului de independenti condus de deputatul Gabriel Oprea. Presedintele CN al PSD, Adrian Nastase, si senatorul social-democrat Miron Mitrea au declarat in consecinta ca plecarea parlamentarilor din grupul social-democratilor este cauzata de actuala politica a conducerii PSD, care este perceputa ca fiind una slaba.

Nastase spune ca recenta demisie a senatorului PSD Corneliu Grosu ca este rezultatul unui mesaj nepotrivit al actualei conduceri a partidului. "Eu sint convins ca, daca vom reusi sa facem o echipa foarte puternica si sa dam un mesaj clar la congres, multi dintre ei se vor intoarce pentru ca pina la urma fiii risipitori ai partidului vor trebui sa fie chemati inapoi in echipa si sint foarte multi, unii au fost trimisi aiurea pe niste drumuri care nu ajungeau nicaieri", a declarat Nastase.

La rindul sau, senatorul PSD Miron Mitrea a spus ca el personal l-a rugat pe Grosu sa nu plece din grupul PSD. "Chiar si cu domnul Grosu am vorbit si l-am rugat sa nu plece, se pare ca nu am avut succes si-mi pare rau (...). Domnia sa mai demult cocheta cu aceasta chestiune. Nu am ce sa spun, atata vreme cat nu o sa reusim sa motivam oamenii, sa le dam o speranta ca partidul va ajunge la guvernare, ca partidul va redeveni important si atita vreme cit sintem in aceasta poveste doar cu flacara violeta, singura actiune importanta in aceasta perioada, riscam sa pierdem in continuare oameni, si e grav", a spus Mitrea.


Ponta se teme ca "s-ar putea sa nu mai avem ce conduce"


Vicepresedintele PSD Victor Ponta sustine ca exista riscul ca mai multi social-democrati sa paraseasca partidul, in timp ce liderii PSD dezbat chestiuni ideologice si se bat pentru sefia partidului. "Pierderea alegerilor ne-a lovit foarte putin pe cei care ne batem ideologic. Avem aceleasi birouri, masinile eventual se mai schimba si ne intilnim in aceleasi locuri. în schimb cam toti cei care fac structura de jos si care ne-au ajutat sa cistigam, sa pierdem, sa ajungem in Parlament, in momentul asta sint nu numai goniti, dar sint si in fata unei dileme: mai ramin sau nu mai ramin alaturi de noi? Daca dezbatem foarte mult ideologic si ne vom lupta foarte tare cine conduce la centru, s-ar putea sa nu mai raminem cu nimic de condus", a afirmat Ponta.


Octav Cozminca revine cu un nou partid


Fostul lider PSD Octav Cozmanca a adresat Comitetului Executiv National al PSD o scrisoare deschisa, prin care spune ca actualul lider Mircea Geoana impreuna cu "aplaudacii si extraterestrii" lui au dus partidul in dezastru si anunta formarea unui nou partid, autentic de stinga. "PSD se indreapta catre un dezastru total, riscind sa aiba, in scurt timp, soarta PNTCD. Ma mir ca, dupa cinci ani, fosti colegi de buna credinta se complac in aceasta mocirla politica a lui Geoana si a grupului sau de incompetenti si profitori. Este de neinteles - pentru oamenii normali - ca in aceste momente cand tara arde (saracie, disponibilizari masive, buget total necorespunzator pentru invatamint, sanatate, agricultura si armata, disolutie a unor autoritati ale statului de drept, izolare internationala etc.), Partidul Social Democrat se ocupa de extraterestri, de fenomene paranormale, de flacara violeta - cu alte cuvinte «tara arde si baba se piaptana»", le scrie Cozmanca fostilor sai colegi.

Potrivit acestuia, PSD nu mai este un partid de stinga sau centru-stinga, deoarece este condus de oameni cu conceptii si mentalitati de dreapta, care au, in dispretul omului de rind, "averi colosale de milioane de euro in tara sau in strainatate" si pentru care numai banii conteaza.

La final, el anunta aparitia unui nou partid de stinga, Alianta Nationala a Stingii Democrate (ANSD), care va colabora cu toate fortele de stinga.


Functiile executive sau onorifice pentru Iliescu nu sint o solutie pentru situatia PSD


Vicepresedintele PSD Marian Sirbu a mentionat o alta situatie generata de faptul ca Ion Iliescu detine functii de conducere in partid. Sirbu crede ca parintele PSD nu ar trebui sa ocupe vreo functie, fie ea onorifica sau executiva, deoarece acest lucru a facut pina acum ca deciziile sa fie influentate de autoritatea acestuia sau sa se lase impresia lipsei de unitate a PSD. Vicepresedintele PSD a mai explicat ca au existat decizii ale partidului si ale conducerii, "ale partidului condus de domnul Geoana care n-au fost in concordanta cu felul in care a vazut lucrurile domnul Iliescu si din cauza aceasta de multe ori am lasat impresia ca noi cintam pe doua voci". întrebat unde vede locul lui Iliescu in aceasta situatie, Sirbu a afirmat ca aceasta este "o problema a domnului Iliescu".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.