Național

Femeile in politica: sanse mici de supravietuire din cauza badaraniei barbatilor

Ziarul de Vrancea
22 ian 2010 385 vizualizări
Deputatul PDL Theodor Paleologu a declarat joi, într-o dezbatere de ISP, ca femeile au sanse mici sa supravietuiasca în politica din cauza badaraniei barbatilor, în timp ce constitutionalistul Ioan Stanomir a subliniat la rindu-i o tendinta din discursul public de a degrada femeile.

Subiectul implicarii femeilor in politica a fost deschis de catre Andreea Vass, consilier al premierului Emil Boc, care, in discutia privind oportunitatea alegerilor primare in partide, s-a pronuntat pentru stabilirea prin lege a unei norme de reprezentare a femeilor pe listele cu candidati ale partidelor, dupa modelul francez. Acest punct de vedere a fost primit cu rezerve de catre deputatul PDL Theodor Paleologu care a atras atentia ca partidele politice din Franta prefera sa plateasca amenzi decit sa dea femeilor acea reprezentare proportionala.

în plus, sustine Paleologu, standardele scazute de comportament ale politicienilor romani fac dificila prezenta unei femei pe scena politica. "Politicianul roman e atit de badaran, incit e foarte greu pentru o femeie sa supravietuiasca. De altfel stiti ca frecventam acelasi medii si stiti cum se vorbeste intre oamenii politici romani. Te iei cu miinile de cap! Si mie imi este greu, daramite unei femei. Macar eu am organul ala de care oamenii astia vorbesc intr-una. Bine, sint unele femei care incep sa creada ca au si ele si folosesc aceleasi expresii", a spus Paleologu.

Liberalul Adrian Cioroianu a punctat si el lipsa unei anumite decente respectiv la subiectul reprezentarii femeilor. "Exista un grav dezechilibru in ce priveste minima decenta intelectuala. Si asta ii cuprinde pe barbati si pe femei deopotriva. Nu sint impotriva reprezentarii femeilor. Faptul ca sint 52 de procente de femei in tara"¦ Sint unul din cei care se bucura cel mai mult de acest lucru", a spus Cioroianu, stirnind amuzamentul asistentei.

Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir a apreciat ca, inainte de a vorbi de reglementari legale in acest domeniu, este nevoie de o schimbare la nivelul mentalitatilor in ceea ce priveste implicarea politica a femeilor. "înainte de a vorbi de impunerea unei legislatii, trebuie sa impunem o valoare-demnitatea umana. Orice om politic care isi trateaza semenii ca pe obiecte si o face de pe un piedestal nejustificat, trebuie eliminat din politica. Cu atit mai mult cu cit acest discurs pe care il observ in medii foarte variate are o tendinta evidenta de a degrada femeile. Nesimtirea, ca sa fiu explicit, este bine impartita pe genuri", a spus Stanomir.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.