Național

Patriarhia acuza CNSAS de denigrarea prelatilor

Ziarul de Vrancea
19 ian 2010 515 vizualizări
Patriarhia Romăna acuza scurgeri de informatii la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, care ar duce o campanie de "denigrare a clericilor ortodocsi". In replica, reprezentantii Consiliului sustin ca institutia nu duce nici o campanie contra cuiva, cu atit mai mult contra unui întreg cult.

Printr-un comunicat facut ieri public, Patriarhia Romana isi manifesta indignarea si dezaprobarea fata de implicarea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in campania de denigrare a clericilor ortodocsi "prin scurgerea de informatii indoielnice catre unii "mercenari mediatici" si alte persoane interesate sa umileasca si sa loveasca in slujitorii Bisericii inainte de pronuntarea instantei de judecata civila. "CNSAS continua sa se dovedeasca incapabil sa evalueze in mod obiectiv atitudinea clericilor ortodocsi fata de regimul comunist", este concluzia mentionata in document.

Patriarhia Romana aduce in discutie situatia Bisericii ortodoxe in comunism, cind, sustine documentul, "Biserica a fost singura institutie care nu s-a identificat cu ideologia ateista de stat, ceea ce a determinat din partea regimului ateu folosirea - prin intermediul fostei securitati - a unor mijloace de presiune inimaginabile".

Patriarhia Romana taxeaza presupusele scurgeri de informatii din cadrul CNSAS ca fiind "o campanie de discreditare a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de cei deranjati de marea credibilitate a acesteia in viata poporului roman profund religios si aparator al valorilor crestine in fata atacurilor curentelor secularizante".

Acuzele aduse de Patriarhia Romana sint vehement respinse de reprezentantii CNSAS, care spun ca activitatea Consiliului rezida in altceva, nu in instrumentarea unor campanii publice de denigrare. "Nu ducem nici o campanie impotriva nici unei institutii in general, cu atit mai putin impotriva unui intreg cult. Daca este vorba despre documentele aparute in presa in ultima saptamina, acestea nu au fost date de CNSAS, ci de persoanele care le-au obtinut de la Consiliu in virtutea dreptului de acces la dosare", a argumentat pentru NewsIn Claudiu Secasiu, membru al Colegiului CNSAS.


Dinescu: Biserica ar trebui sa fie blinda si sa ierte


Biserica Ortodoxa Romana ar trebui sa fie mai blinda si sa ierte, a replicat Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS. "Chiar ma mira! Eu nu i-am mai atacat in ultimul timp, pentru ca mi s-a facut mila de unii dintre ei", spune Dinescu. Pe un ton ludic, Mircea Dinescu a apelat la vorbele poetului Zaharia Stancu: "Hai sa ne impacam, ca sintem prea batrini si nu mai avem timp".







În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739402 zile, 15 ore, 27 minute, 20 secunde
Turnatorilor din altare nu le miros bine propriile faradelegi.Ei si alti mafioti,precum FRF-ul lui Sandu,sunt stat in stat si invoca neamestecul legilor in ograzile lor pline de buboaie.Sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.