Național

Campania de vaccinare contra noii gripe merge prost

Ziarul de Vrancea
16 ian 2010 409 vizualizări
Medicii de familie se pling de organizare, acuzind lipsa initiala de informare a populatiei, iar apoi insuficienta dozelor de vaccin

Medicii de familie isi exprima ingrijorarea fata de evolutia campaniei de vaccinare impotriva gripei porcine, precum si fata de comunicarea defectuoasa intre segmentele sistemului sanitar, potrivit unui comunicat al Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF). "Din pacate, aceasta situatie a devenit subiect de scandal, de acuze, de declaratii cel putin ciudate. Felul in care sintem tratati, in situatia in care intotdeauna am fost in prima linie de asigurare a serviciilor medicale necesare populatiei nu este de natura sa inlesneasca o legatura de colaborare fireasca. Ca de obicei, ne-am implicat si ne implicam in toate actiunile de preventie necesare pacientilor nostri, cu atit mai mult cu cit una din activitatile specifice medicinii de familie este preventia!", se arata in comunicatul Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF) si al Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) din Romania.

Reprezentantii medicilor de familie precizeaza ca aceasta campanie de imunizare a inceput mai tirziu decit a fost prevazut, medicii de familie primind dozele abia cu o saptamina inainte de Craciun. Potrivit acestora, intirzierea dozelor a fost urmata si de teama si refuzul unei parti a populatiei de a se vaccina, urmare a "unei campanii insuficiente de promovare nationala".

Medicii de familie considera ca, din pacate, numeroase personalitati publice combat vaccinul sau refuza sa se vaccineze, iar optiunile lor personale sint difuzate de mass-media, devenind curente de opinie defavorabile acestei masuri profilactice.

"Pe de alta parte, directiile de sanatate publica judetene au repartizat, in general, doze insuficiente fiecarui medic de familie, doze care s-au epuizat rapid si nu au fost suplimentate nici pina acum, cu toate solicitarile telefonice repetate, desi prima linie in preventie si prima linie in vaccinarea populatiei sint si trebuie sa ramina medicii de familie, ale caror cabinete sint avizate si acreditate in acest scop. De aceea, NU din cauza noastra nu s-a putut realiza vaccinarea populatiei, asa cum s-a comunicat pe diverse canale mediatice", se mai arata in comunicat.

Medicii de familie solicita Ministerului Sanatatii urgentarea si imbunatatirea modalitatilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atit mai mult cu cit Romania este inca pe virful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reactie si comunicare rapida pentru situatii deosebite. "Continuam sa sustinem ca este neprofesionist sa fim anuntati prin media sau sa deducem din diverse comunicate aparute la stiri, care sint atributiile noastre in anumite situatii", mai spun medicii de familie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.