Național

Antrenat in agricultura romăneasca, sef peste politica agricola europeana

Ziarul de Vrancea
16 ian 2010 469 vizualizări
Dacian Ciolos i-a convins pe toti europarlamentarii care l-au chestionat timp de trei ore pe candidatul Romăniei ca e cel mai potrivit sa conduca portofoliul agriculturii in noua Comisie Europeana n echipa celor 27 de comisari mai trebuie sa obtina girul Parlamentului European

Audierea lui Dacian Ciolos a fost un succes, a concluzionat comisia pentru agricultura din Parlamentul European, motiv pentru care deliberarea de dupa audiere a fost destul de scurta. Toate grupurile politice, prin coordonatorii lor in comisie, au votat in unanimitate in favoarea lui Dacian Ciolos. Acest lucru demonstreaza ca el a venit foarte bine pregatit, ca a dat raspunsuri corecte si ca a avut o prestatie buna, a declarat pentru NewsIn Paolo de Castro, cel care a condus audierea comisarului roman. "S-au confirmat asteptarile noastre. Toti membrii comisiei de Agricultura s-au declarat in favoarea lui Dacian Ciolos. Candidatul Romaniei a obtinut in unanimitate un vot pozitiv din partea grupurilor politice din comisa noastra", a subliniat Paolo de Castro, europarlamentar din partea grupului socialistilor europeni.

Italianul Paolo de Castro a evidentiat ca este foarte incintat de ideile pe care le-a prezentat Ciolos. "El a dovedit la audieri ca isi propune sa faca exact ceea ce astepta majoritatea deputatilor PE de la el. Are cunostinte solide, a venit bine pregatit si a raspuns corect la intrebari", a adaugat de Castro.

Avizul pozitiv pentru Ciolos nu vine ca o mare surpriza, avind in vedere buna desfasurare a audierilor. Timp de trei ore, candidatul roman a raspuns calm, profesionist, ferm si foarte sigur pe el la intrebarile europarlamentarilor. El nu a fost pus in dificultate de nici unul dintre subiecte, demonstrind ca stapineste bine domeniul.

Audierile lui Ciolos s-au terminat in aplauzele europarlamentarilor. "Sintem foarte bucurosi si multumiti de raspunsurile dumneavoastra. Nu stiu citi dintre comisari au primit la sfirsitul audierilor aplauze atit de calduroase", a spus presedintele comisiei. Si Dacian Ciolos a declarat la sfirsitul audierilor ca a avut parte de o dezbatere interesanta si consistenta si ca a fost bucuros sa constate diversitatea ideilor din PE pe tema Politicii Agricole Comune (PAC) si interesul pentru acest subiect. Ciolos a spus ca si-a exprimat pe larg ideile, in timpul audierii, privind PAC si a subliniat ca CE va trebui sa desfasoare consultari ample pe aceasta tema.


Ce are de gind viitorul comisar al Agriculturii


Dacian Ciolos a expus, in timpul audierilor, calendarul privind reformarea Politicii Agricole Comune (PAC), detaliind ca in 2010 va lansa o consultare publica, urmind ca la sfirsitul anului sa fie prezentata o comunicare a CE, iar in 2011 sa fie elaborate textele legislative.

în plus, comisarul desemnat a asigurat ca vrea sa dezvolte impreuna cu europarlamentarii si cu statele membre "criterii echitabile, clare si transparente" pentru acordarea subventiilor directe si a atras atentia ca vrea sa elimine "criteriile istorice". "Criteriile de repartizare a ajutoarelor directe vor face obiectul unor ample dezbateri inainte de a propune reformarea PAC. Sint convins ca si impreuna cu dumneavoastra, in Parlamentul European, vom putea gasi solutii echitabile", a spus candidatul roman.

Totodata, Ciolos a militat pentru o finantare consistenta a Politicii Agricole Comune. "Cred ca bugetul actual permite functionarea PAC si cred ca pe viitor este importanta redimensionarea acestui buget. Probabil ca putem obtine mai multi bani. în colegiul comisarilor voi insista pe o PAC bine finantata. Sint destul de clar aici. Nu putem construi o PAC demna de numele sau, daca nu exista o finantare corespunzatoare", a atras atentia candidatul Romaniei. "PAC ar trebui sa asigure veniturile fermierilor in primul rind. Ar trebui sa existe un nivel minim de stabilitate in ceea ce priveste veniturile lor", a subliniat Dacian Ciolos. "Ne poate costa mult mai scump reducerea sau renuntarea la puterea de productie, in cazul in care ne vom confrunta cu o criza alimentara, decit daca facem eforturi sa mentinem ceea ce am dobindit in atitia ani", a argumentat el.

Ciolos s-a descris pe sine ca fiind un reformator si a subliniat ca va dori sa aplice idei noi in domeniul sau, nu sa priveasca in urma. "Sectorul agricol al UE s-a schimbat foarte mult in anii acestia. El are in continuare o diversitate foarte mare. Reforma nu inseamna reducerea finantarii sau renuntarea la unele instrumente, ci inseamna cautarea unor solutii pentru a ne adapta la realitatile curente. Sint un reformator si caut idei noi", a spus fostul ministru al Agriculturii in guvernul Tariceanu.

în cele din urma, el a sigurat ca si in relatiile cu Romania va respecta reglementarile europene si ca nu va ceda presiunilor nationale. Ciolos a spus ca el este desemnat pentru un "portofoliu european", nu national. "Acest lucru este foarte clar", a subliniat condidatul roman.


AFP: Ciolos va trebui sa inlature suspiciunile ca este prea apropiat de pozitiile Frantei


Dacian Ciolos, chemat sa se ocupe de agricultura la Bruxelles, va trebui sa inlature suspiciunile privitoare la o prea mare apropiere a sa de pozitiile Frantei, in conditiile in care se anunta o batalie grea asupra bugetului agricol al UE, comenteaza AFP. El are o indelungata experienta in acest domeniu, capatata in Transilvania sa natala, dar si in Franta, tara care i-a sustinut ferm candidatura. El este si prieten cu Michel Barnier, fost ministru francez al Agriculturii, care s-a opus de multe ori vederilor liberale ale Bruxelles-ului in ultimii ani. Unele state sint de asemenea ingrijorate ca un portofoliu atit de important - Politica Agricola Comuna absoarbe circa 40% din bugetul comunitar - ar fi incredintat Romaniei, tara care nu s-a evidentiat printr-o folosire ireprosabila a subventiilor europene. "Sint constient de necesitatea unei gestionari excelente si corecte a fondurilor europene si voi fi foarte exigent, inclusiv cu Romania", declara Ciolos pentru AFP la sfirsitul lui 2009.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.