Național

Prigoana vrea sa faca un mall din Casa Poporului

Ziarul de Vrancea
15 ian 2010 751 vizualizări
In trei ani, Parlamentul unicameral ar putea fi mutat intr-o cladire construita pentru Biblioteca Nationala n Casa Poporului ar urma sa fie transformata in cel mai mare mall din Europa n totul, deocamdata, se afla in proiectul de lege propus de Silviu Prigoana

Deputatul PDL Silviu Prigoana a anuntat, ieri, ca a finalizat proiectul de lege privind mutarea sediului Parlamentului, in varianta unicamerala, din Casa Poporului intr-o cladire pe care Nicolae Ceausescu o construise pentru Biblioteca Nationala. "Este vorba despre un proiect de lege pe care peste doua saptamini o sa il depun in Parlament, de mutare a Parlamentului Romaniei in Biblioteca Nationala. Acolo nu a fost niciodata Biblioteca Nationala, a fost o cladire construita de Ceausescu in vederea crearii unei biblioteci, ea a ramas in paragina de 20 de ani, acum a inceput intr-un avint pionieresc Ministerul Culturii sa faca investitie de 64 de milioane de euro, asa-numitul Mall Cultural, dar eu cred ca 300 de deputati sau senatori sau cum va fi in unicameral, au loc acolo, in cladirea aceasta, iar aceasta minunata cladire sa aduca plusvaloare poporului roman", a spus Prigoana. Intrebat daca actualul sediu al Parlamentului va fi transformat in mall, Prigoana a raspuns: "Exista niste discutii avansate cu companii de entertainment care se ocupa de asa ceva. In acceptiunea noastra, mall-ul inseamna magazin, dar nu va fi magazin, ci cu totul si cu totul altceva, vor fi cele mai mari expozitii si tirguri de pe planeta, in ceea ce priveste domenii de activitate variate: lansari de CD-uri, probabil baietii se gindesc sa mute festivalurile internationale in Bucuresti". El a explicat ca acest proiect inseamna turism, transport, cazare si masa, adica "plusvaloare la bugetul de stat". "Rolul meu este sa aduc bani la buget, nu sa cer", a mai spus el. Silviu Prigoana a mentionat ca mutarea Parlamentului se va face peste trei ani. In Casa Poporului nu se afla doar sediul actual al Parlamentului, ci si al Curtii Constitutionale, Consiliului Legislativ, SECI, Centrului international de conferinte.


Ironii politice


Vizibil stinjenita de initiativa colegului de partid, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastas,e a declarat ca este deschisa discutiei asupra mutarii Parlamentului in cladirea Bibliotecii Nationale, dar momentan prioritara este reforma constitutionala. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a apreciat ca, intr-adevar, functionarea Parlamentului in Casa Poporului este costisitoare, dar ca nu vede o alta alternativa pentru mutarea Legislativului momentan. La rindul sau, vicepresedintele Senatului Teodor Melescanu afirma ca "trebuie sa socotim cit ne costa finalizarea cladirii Bibliotecii Nationale fata de ceea ce exista ca necesitati. Si doi, ce sa facem cu aceasta cladire". In schimb, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, sustine ca aceasta idee pare o continuare a formulelor de la inceputul anilor \'90, cind lucrarile la Casa Poporului nu erau finalizate decit in proportie de 60% si cind se propunea transformarea cladirii in cel mai mare cazinou din Europa.


Se pot cistiga 100 de milioane de euro anual


Transformarea Casei Poporului in centrul comercial de tip mall ar aduce anual la bugetul de stat in jur de 100 mil. euro, in conditiile in care suprafata mastodontului din buricul Bucurestiului este de patru ori mai mare decit cea a AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Sud-Estul Europei. "Ca exercitiu, daca suprafata Casei Poporului este de circa patru ori mai mare decit a Cotroceni Park, veniturile ar trebuie sa fie undeva de trei ori peste ce se incaseaza la Cotroceni, asta pentru ca intretinerea este mult mai mare", a declarat pentru capital.ro Antonio Zarnescu, general manager al Adviser Management Solutions. Veniturile anuale estimate de proprietarii AFI Palace Cotroceni se ridica la 32 mil. euro. Astfel, daca la Casa Poporului s-ar incasa de trei ori mai mult, suma ar ajunge la circa 100 mil. euro anual. Incasarile pentru mall-ul "Casa Poporului" ar fi silimare cu cele estimate pentru cel mai mare mall din Europa, deschis anul trecut in Moscova a carui suprafata inchiriabila este de 170.000 mp. Golden Babylon Rostokino are 440 de magazine dispuse pe doua etaje.Palatul Parlamentului adaposteste 440 de birouri, zeci de sali de conferinta, cele mai mari fiind cele intre 1.000 mp si 1.500 mp fiecare. Are doua sali cu peste 2.000 mp, doua sali de sedinta cu o capacitate de 1.200 de locuri si respectiv de 850 de locuri. Suprafata totala ajunge la 265.000 mp.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.