Național

Cocaina schimba modul de functionare al genelor

Ziarul de Vrancea
9 ian 2010 394 vizualizări
Expunerea prelungita la cocaina poate provoca schimbari permanente in modul de functionare al genelor, arata cercetatorii americani. Cercetarea realizata pe cobai a indicat ca dependenta cronica de cocaina impiedica anumite enzime specifice sa-si indeplineasca rolul in organism, inhibind anumite gene din circuitul de placere din creier.

Efectul explica astfel de ce cobaii au simtit si mai mult nevoia drogului. "Descoperirea permite intelegerea modificarilor pe care le produce drogul in functiile neuronilor", a spus Nora Volkow, directoare a National Institute on Drug Abuse. In cadrul experimentului au fost folosite doua grupe de cobai, unora fiindu-le administrata cocaina si altora o solutie salina. Cocaina altereaza circuitele recompensei din creier inhibind gena 9A, care are un rol crucial in activarea sau dezactivarea anumitor gene. Potrivit cercetatorilor, descoperirea este importanta pentru ca arata ca ar putea fi posibila inversarea efectelor prin stimularea activitatii genei 9A in tratamentul dependentei de cocaina. "Una dintre intrebarile care ne-au insotit pina in prezent a fost de ce dupa intreruperea administrarii drogului, acesta continua sa provoace dependenta? Studiul a aratat care este mecanismul care este responsabil cu modificarile de lunga durata asupra perceptiei lumii si a reactiilor consumatorilor de cocaina", a spus ea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.