Național

Buget in viteza maxima

Ziarul de Vrancea
6 ian 2010 567 vizualizări
Emil Boc le-a transmis parlamentarilor PDL sa voteze bugetul fara amendamente, în forma Guvernului n proiectul legii prevede cresteri la Agricultura si Servicii, dar si scaderi - la Cultura si Mediu

Primul-ministru Emil Boc le-a recomandat senatorilor PDL sa voteze bugetul fara amendamente, deoarece suplimentarea fondurilor acordata unui sector ar diminua banii alocati altui sector, insa nu a exclus o rectificare bugetara in functiile de performantele economiei in 2010. întrebat daca senatorii democrat-liberali i-au solicitat, in cadrul intilnirii pe care a avut-o luni cu acestia, fonduri suplimentare pentru colegiile din care provin, presedintele PDL a raspuns: "Banii sint cei din buget. Nu avem bani pusi deoparte, nu avem buzunare secrete. Nu putem iesi din bugetul cu deficit de 5,9%". Primul-ministru a spus ca introducerea euro impune reducerea graduala a deficitului bugetar astfel incit sa se ajunga la un deficit de 3%.

Pe de alta parte, Emil Boc a spus ca parlamentarii au dreptul sa depuna amendamente la proiectul Legii bugetului de stat, insa a sustinut ca resursele sint limitate. "Dreptul parlamentarilor de a depune amendamente nu poate fi limitat (...) Rugamintea mea ar fi sa mergem pe bugetul asa cum a fost adoptat el in Guvern", a incheiat Boc.

Premierul a spus ca este important sa se elimine orice sursa de risipa din sistemul public si sa se creeze resurse prin economii. Premierul a spus ca suplimentarea fondurilor pentru un minister va determina reduceri bugetare la altul, dar nu a exclus a priori alocarea unor bani mai multi pentru anumite sectoare, acest lucru depinzind de evolutia economiei romanesti si de economiile facute de catre Guvern.


Va fi legea bugetului gata peste o saptamina?


Depunerea amendamentelor la cele doua proiecte de buget de catre parlamentari se face intre 4 si 7 ianuarie. începind de ieri, cele doua bugete au intrat in dezbatere in comisiile avizatoare. Miine, comisiile de buget-finante se reunesc in vederea analizei amendamentelor parlamentarilor, acestea trebuind sa depuna rapoartele pina pe 10 ianuarie. Dezbaterea bugetelor in plenul reunit va incepe la data de 11 ianuarie, intr-o sesiune extraordinara.


Un pic mai bine pentru servicii


Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe a avizat favorabil bugetul acestei institutii, cu un amendament formulat de parlamentari, prin care bugetul este suplimentat cu aproximativ 10 milioane de euro pentru achizitie de aparatura speciala. Bugetul Serviciului de Informatii Externe pe 2010 este de 214.300.000 de lei, asigurat in proportie de 100% din bugetul de stat.

Seful STS, Marcel Opris, a declarat, la finalul audierilor din comisiile parlamentare, ca nu a cerut nimic in plus si ca bugetul a fost avizat cu un amendament care presupune relocarea unei sume, bugetul fiind caracterizat de Opris drept unul de austeritate. Totusi, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat, printr-un comunicat, ca din totalul proiectului de buget pe anul 2010, adica 466.512.000 de lei, 53,78% reprezinta bani de la stat, restul provenind din fonduri europene și cofinanțare aferenta.

Bugetul propus pentru Ministerul Administratiei si Internelor a primit aviz de la comisiile parlamentare de Aparare, fiind admise trei amendamente referitoare la investitii, posturi de politie si asigurarea carburantilor. Ministrul Vasile Blaga a declarat ca sint "probleme in dotare", avind in vedere ca politia este dotata cu autoturisme in proportie de 46%, iar Jandarmeria "si mai putin". Ministrul a precizat ca politia va primi, in ianuarie, 900 de masini si ca IGSU beneficiaza de 250 de milioane de euro din programul national regional derulat de Ministerul Dezvoltarii Regionale.


Bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat cu bani de la Institutul Cultural Roman


Ministerul Culturii ar putea primi 1% din PIB, un procent de cinci ori mai mare decit cel prevazut initial in proiectul de buget. O parte din banii suplimentati ministerului provin din visteria Institutului Cultural Roman (ICR), aproximativ 16 milioane de lei. Presedintele ICR, Horia Roman Patapievici s-a aratat indignat ieri de decizia luata de alesi precizind ca nici macar nu a fost invitat la audierile comisiei. Pe de alta parte, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca nu crede ca propunerea parlamentarilor va trece de comisia de buget si ca ministerul sau va ramine la final cu suma stabilita initial de Ministerul Finantelor, adica 0,2% din PIB.

Hunor a mentionat ca in acest an nu va incepe nici un santier nou de restaurare a monumentelor, fiind continuate doar santierele deja in lucru. El a adaugat ca ministerului i s-au pus la dispozitie doar 167 milioane de lei dintre cele 500 milioane primite printr-o finantare rambursabila de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Banii vor fi folositi pentru restaurarea Teatrului National, a Bibliotecii Nationale, a Operei Romane, a Teatrului National din Iasi, a Muzeului National de Arta si a Muzeului Antipa. Creditul primit de Romania este pe 18 ani, iar obligatia statului roman, care participa cu o suma mica la cofinantare, este de a preda la cheie in 2012 aceste lucrari.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.