Național

Harta ploilor si a inundatiilor in primul trimestru al anului

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 584 vizualizări
Institutul National de Hidrologie anunta ca ne asteapta un inceput de an cu multe precipitatii si posibile inundatii, mai ales pe riurile din nordul, centrul si estul Romăniei.

Astfel, in ianuarie 2010, ca urmare a conditiilor meteorologice prevazute, INHGA estimeaza ca regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe riurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Somes, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Arges, Ialomita si Bistrita. Valori mai mici decit mediile vor fi inregistrate pe Vedea, Rm. Sarat, Barlad, Prutul mijlociu si inferior si afluentii sai, precum si pe riurile din Dobrogea.

"Datorita cantitatilor de precipitatii excedentare prognozate si a variatiilor mari de temperatura (perioade alternante de temperaturi negative cu perioade cu temperaturi pozitive diurne si nocturne, inclusiv in zona montana), se pot produce cresteri importante de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de aparare", se arata in comunicatul INHGA.

în februarie, regimul hidrologic se va situa in general la valori cuprinse intre 50-80% din normalele lunare. Acestea vor fi mai mari (80-100%) pe riurile din bazinele Viseului, Izei, Argesului si Ialomitei, respectiv mai mici (30-50%) pe riurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm. Sarat, Barlad si pe cele din Dobrogea.

în ianuarie si februarie, formatiunile de gheata (gheata la maluri, pod de gheata, curgeri de sloiuri, zapoare) vor avea intensitati si extinderi variabile, mai ales pe riurile din zona de munte din nordul, estul si centrul tarii. în functie de evolutia temperaturilor si a precipitatiilor, formatiunile de gheata vor putea produce blocaje de gheturi pe unele sectoare de riu, cu variatii importante de niveluri, indeosebi pe unele riuri din bazinele hidrografice Bistrita, Olt, Mures, Viseu, Iza si Somes.

în martie, regimul hidrologic va avea valori mai mari (80-100% din mediile multianuale lunare) pe Viseu, Iza si Tur, respectiv mai mici (30-50%) pe riurile din bazinele Oltului inferior, pe Vedea, Putna, Rm. Sarat, Barlad si pe riurile din Dobrogea.

Tot in martie, formatiunile de gheata vor fi in diminuare, restringere si chiar eliminare spre sfirsitul lunii si vor determina cresteri artificiale de niveluri si debite, chiar cu depasirea cotelor de aparare pe unele riuri din nordul, centrul si estul tarii, in special pe Viseu, Iza, pe cursurile superioare si mijlocii ale Somesului, Muresului, Oltului, Bistritei si pe unii afluenti ai lor.

De asemenea, INHGA a avertizat ca sint posibile cresteri mai importante de niveluri si debite, cu depasirea cotelor de inundatii si de atentie pe unele riuri din zonele de deal si de munte, ca urmare a cantitatilor de precipitatii cu tendinta de excedent prognozate si a cedarii apei din stratul de zapada.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.