Național

Guvernul intra iarasi in conflict cu sindicatele din educatie

Ziarul de Vrancea
5 ian 2010 495 vizualizări
Reducerea a 15 mii de posturi din sistemul de invatamint preuniversitar a prins pe picior gresit sindicatele.

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, i-a invitat astazi pe sindicalisti la negocieri privind modalitatile in care se vor face disponibilizarile solicitindu-le acestora sa vina cu propuneri. "Nu avem solutii pentru modul in care sa se faca diponibilizarile, mai ales ca nu sintem de acord cu aceasta metoda", a raspuns sec secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din învatamint (FLSI), Liviu Pop.

Potrivit ministrului Educatiei, concedierile vor fi facute incepind cu anul scolar 2010-2011. Principalii afectati vor fi angajatii din sistemul auxiliar, respectiv personalul administrativ, femeile de serviciu si portarii, dar si cadrele didactice care nu sint titulare pe post. Totodata, Funeriu a precizat ca in prezent ministerul lucreaza la modalitatea in care vor fi facute disponibilizarile, "rugind" sindicatele sa vina cu solutii. "Lucram in aceste zile la diverse simulari de sistem, dar nu am luat o decizie si nu dorim sa ne pripim, sa va spunem niste lucruri si apoi sa actionam in alta maniera. Tot ce pot sa va spun ferm este ca decizia care se va lua are doua puncte principale de sustinere, si anume calitatea actului educational care trebuie sa devina din ce in ce mai ridicata si consultarea cu sindicatele, de la care, cu toata deschiderea, asteptam sugestii si propuneri", au fost precizarile facute de ministrul Daniel Funeriu.


14 elevi pe cap de profesor


Dupa 20 de ani de scaderi demografice, cind numarul elevilor a ajuns de la 4,87 de milioane in 1990, la 3,33 milioane in 2009, Guvernul a emis in decembrie o ordonanta de urgenta privind reducerea numarului de posturi din preuniversitar cu 15.000. Concedierile nu au legatura insa cu logica demografica, ci cu ratiunile economice, considera sindicalistii. în ultimul an, potrivit statisticilor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), peste 13.500 de angajati care activau in sistemul national de invatamint, atit in preuniversitar, cit si superior, au fost disponibilizati. Concedierile de anul trecut nu au fost anuntate de Ministerul Educatiei. în ultima luna a anului trecut, guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care sint eliminate alte 15.000 de posturi din sistemul preuniversitar, incepind cu anul scolar 2010-2011. Toate judetele vor fi afectate de aceasta masura, cele mai putine posturi, respectiv 276, urmind sa dispara in Bucuresti.

Chiar daca disponibilizarile din sistem ar putea avea o legatura directa cu scaderea natalitatii dupa decembrie 1989, modul in care s-au facut si se fac in continuare aceste concedieri contrazice logica demografica, spun sindicalistii. "Sigur ca exista cauze demografice pentru care numarul cadrelor didactice ar putea scadea, dar nu asa s-au calculat cele 15.000 de disponibilizari. Nu s-a stabilit inca cifra de scolarizare pentru 2010-2011, nu s-au facut planurile cadru pentru stabilirea numarului de ore pentru anul viitor, s-au calculat in schimb, pe ratiuni economice, concedierile. Daca aveau vreo logica demografica, aceste disponibilizari s-ar fi facut treptat, de la an la an", considera secretarul general al Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Constantin Ciosu. Pina in prezent, raportul elevi-cadre didactice din invatamintul preuniversitar a prezentat o scadere progresiva in ultimii 20 de ani. Daca media statistica in 1990 era de 19 elevi la un profesor, in 2007 se ajunsese la 14 elevi la un profesor.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.