Național

Voinea: Ceausescu era resemnat in fata mortii, Elena era agitata

Ziarul de Vrancea
30 dec 2009 614 vizualizări
n reintors la Tirgoviste, procurorul care a instrumentat procesul sotilor Ceausescu si-a amintit si in ce stare de spirit erau Elena si Nicolae Ceausescu in timpul procesului si in momentul anuntarii sentintei

La 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989 necunoscutele comunismului romanesc fascineaza inca presa internationala. Executia cuplului Ceausescu, retransmisa de televiziunile din lumea intreaga trezeste si acum interesul. Dan Voinea, procurorul care a instrumentat procesul sotilor Ceausescu din decembrie 1989, a declarat intr-un interviu pentru Le Monde ca a crezut ca va fi vorba despre un "proces adevarat". "Am plecat la Tirgoviste crezind ca o sa fie vorba despre un proces adevarat. Am cerut pedeapsa cu moartea, asa cum prevedea Codul Penal militar. Procesul ar fi trebuit sa continue. Am inteles ca ceva nu era in regula cind mi-am dat seama ca Ministerul Apararii hotarise executia in orele urmatoare", a marturisit procurorul la 20 de ani de la evenimente. Voinea si-a amintit si in ce stare de spirit erau Elena si Nicolae Ceausescu in timpul procesului si in momentul anuntarii sentintei: "El era resemnat, dar sotia lui era foarte agitata. Nu accepta ideea ca va muri". Cu timpul, comenteaza publicatia franceza, zonele de umbra s-au multiplicat. Statisticile consemneaza 400 de morti inaintea executiei lui Ceausescu si 800 in zilele care au urmat: "Ion Iliescu si cei care au preluat controlul tarii un creat o isterie atit de mare, incit oamenii se omorau intre ei". Pina la pensionare, in 2008, Dan Voinea a condus o ancheta oficiala pentru a afla adevarul despre aceste crime, dar rezultatele nu au venit nici dupa 20 de ani. De la pensionare, procurorul lucreaza ca voluntar la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Rominia, condus de Marius Oprea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.