Național

Armele de la Ciorogirla, moneda de schimb pentru crima organizata

Ziarul de Vrancea
29 dec 2009 1277 vizualizări
Armele gasite in urma perchezitiilor din cadrul anchetei privind furtul de la unitatea de la Ciorogirla nu au fost folosite pina in prezent n anchetatorii au lansat si doua ipoteze privind destinatia armelor, una dintre acestea fiind folosirea lor pentru procurarea heroinei n o parte din cei retinuti au comis doua omoruri

Anchetatorii au recuperat doar 35 dintre cele 62 de arme furate de la depozitul de arme de la Ciorogirla, operatiune pentru care sint cercetate sase persoane, printre acestea fiind si Eugen Preda, fost angajat MAI. Procurorul sef al Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism( DIICOT), Codrut Olaru, a confirmat ca toata ancheta furtului de armament se bazeaza pe probe stiintifice si ca cele 15 persoane arestate si anchetate au participat la acest furt. Printre acestea s-a aflat si Eugen Preda, care a fost identificat pe baza mostrelor de ADN culese din depozitul de la Ciorogirla. "In ceea ce il priveste pe Eugen Preda exista probe ADN care il inculpa in mod clar ca a fost la Ciorogirla. Cei sase inculpati care au fost retinuti pentru infractiunea de furt sint acuzati de probele ADN. Armele au fost gasite in comuna Dragomiresti la membrii grupului infractional, parte din ei propusi pentru arestare. Si la nivel de analiza metrica, daca doriti, intre Ciorogirla si comuna Dragomiresti este o distanta scurta, de doi kilometri, si acolo au ascuns armele", a declarat procurorul DIICOT, Codrut Olaru.

Cele 35 de arme gasite in urma perchezitiilor sint in stare de functionare si nu au fost folosite pina in prezent, fiind furate fara munitie, a aratat inspectorul general al Politiei Romane, Petre Toba. Dupa furtul armelor, autorii au luat masuri de conservare a acestora si le-au ascuns, ulterior armele au fost scoase, demontate, iar seriile au fost polizate, pentru ca armele sa nu fie identificate, a explicat Toba.


Arme contra droguri?


Intrebat care a fost motivul concret al furtului, Toba a aratat ca nu exclude ca scopul furtului de la Ciorogirla sa fi fost comercializarea armelor, in conditiile in care doar 35 de arme au fost recuperate pina acum. In schimb, seful DIICOT, Codrut Olaru a precizat ca sint luate in calcul doua variante ipotetice. Una ar fi varianta folosirii acestor arme ca moneda de schimb in traficul de droguri pentru achizitionarea de heroina, iar o alta, aceea de inzestrare cu logistica a gruparii despre care procurorul sef al DIICOT a aratat ca era una predispusa la acte cu violenta. Olaru a mai precizat ca o parte din grupul infractional, din care au fost retinuti 15 membri, sint acuzati de doua omoruri, grupul fiind implicat in traficul de arme si de droguri. "Grupul infractional a fost implicat atit in trafic de droguri de mare risc, cit si in traficul de armament. In cursul acestei zile, grupul pregatea si era in faza de finalizare a unui transport de heroina cu destinatie finala, probabil, Olanda", a declarat Olaru. O parte din membrii grupului au organizat, finantat si realizat tranzitul a unei importante cantitati de droguri, fiind capturate 124 de kilograme de heroina in valoare de peste sapte milioane de euro. Laurentiu George Dinu era organizatorul gruparii, cel care contacta furnizorul heroinei din Turcia si platea marfa, pe care o transporta si depozita apoi la Adrian Mincu. Carausii erau recrutati primeau in jur de 50.000 de euro pentru fiecare transport. intilnirile dintre Dinu Laurentiu George, Adrian Mincu si carausi erau coordonate de catre Eugen Preda, cel care a si recrutat o parte dintre carausi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.