Național

Oamenii au la dispozitie sase ore pentru a sterge amintirile inspaimintatoare

Ziarul de Vrancea
11 dec 2009 627 vizualizări
Oamenii au la dispozitie "o fereastra" de sase ore in care amintirile inspaimintatoare pot fi sterse din subconstientul lor, potrivit unui studiu publicat recent in revista Nature

Retrairea unei amintiri infricosatoare deschide calea catre ceea ce expertii considera "o fereastra de reconsolidare" - o perioada limitata de timp in timpul careia o amintire neplacuta poate fi transformata intr-o amintire buna. O echipa de cercetatori de la Universitatea din New York a reusit sa neutralizeze amintirile care provoaca frica actionind in cadrul "ferestrei" de sase ore. Ei spera ca studiul lor sa fie de folos persoanelor care sufera de diverse afectiuni precum sindromul stresului posttraumatic. In cadrul studiului, voluntarii au fost conectati la o serie de electrozi si au fost supusi unor socuri electrice de intensitate mica de fiecare data cind le-a fost aratata imaginea unor patrate colorate diferit, pentru a-i face sa se teama de aceasta imagine, ceea ce s-a si intimplat. In etapa urmatoare, cercetatorii au facut un contraexperiment, pentru a stopa frica. Ei le-au aratat voluntarilor aceeasi imagine, insa de aceasta data fara sa mai aplice socurile electrice. In acest fel, oamenii de stiinta au aflat ca aceasta strategie a avut succes, insa numai daca voluntarii au fost obligati sa isi aminteasca mai intii experienta infricosatoare din etapa precedenta, fiind nevoiti sa si-o reaminteasca in primele sase ore de la inceperea acestui "tratament". Totodata, cercetatorii au remarcat ca aceasta metoda a oprit frica voluntarilor doar in cazul imaginilor specifice, a patratelor colorate, de natura sa declanseze amintirea infricosatoare, sugerind astfel ca procesul de stergere a amintirilor neplacute are tinte extrem de precise.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.