Național

Contestatia PSD ii poate aduce pe romăni la vot in preajma Craciunului

Ziarul de Vrancea
9 dec 2009 743 vizualizări
Daca magistratii Curtii Constitutionale vor admite contestatia social-democratilor, alegerile trebuie sa fie repetate in a doua duminica dupa luarea acestei decizii n verdictul este asteptat in citeva zile n PSD acuza fraudarea a 130.000 de voturi si promite sa prezinte azi "camioane" de probe

"Cerem anularea turului doi de scrutin si repetarea alegerilor prezidentiale", a declarat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, dupa ce partidul sau a depus, la Curtea Constitutionala, solicitarea de anulare. "Sint camioane de probe", a spus Dragnea, care a adaugat ca astazi vor prezenta dovezile si in fata judecatorilor Curtii. Intrebat la ce probe se refera, Dragnea a afirmat: "este vorba de toate tipurile de fraude posibile pe care le-au inventat oamenii astia. Discutam de vot multiplu, de mita electorala, de procese electorale care au fost modificate dupa ce au iesit de la sectia de vot si multe altele".

Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, ca PSD nu va face publica sesizarea catre Curtea Constitutionala, pentru "a nu pune presiune" pe judecatori.

Dan Nica a prezentat ieri in fata jurnalistilor citeva probe din ceea ce el considera ca sint dovezile privind fraudarea turului doi al prezidentialelor. El a sustinut ca Mircea Geoana ar fi fost prejudiciat cu 130.000 de voturi.

Curtea Constitutionala ar urma sa decida cel mai devreme vineri daca alegerile din 6 decembrie vor fi anulate. In cazul admiterii contestatiei PSD, runda finala a prezidentialelor va fi reluata in a doua duminica de la decizia Curtii, adica in preajma Craciunului.


Inca doua contestatii


Cu putin timp inainte de actiunea PSD, purtatorul de cuvint al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, a anuntat ca doua sesizari ale Aliantei PSD^PC de renumarare a voturilor in cinci sectii de votare din Caras-Severin se incadreaza la suspiciunea de frauda electorala si vor fi inaintate Curtii Constitutionale. "Dupa dezbateri, BEC a concluzionat ca solicitarile PSD^PC nu se incadreaza in spiritul legii pentru renumararea voturilor, ci la suspiciuni de frauda, de aceea sesizarile lor vor pleca la CCR", a spus Muhulet.

Tot PSD a sesizat BEC privind 42 de voturi de la o sectie de votare din Vaslui, care ar fi fost valabile, desi erau inregistrate ca fiind nule. BEC a decis ca este de competenta Biroului Electoral Judetean sa decida daca trebuie renumarate voturile nule din Vaslui.


Geoana reclama victoria


Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut ieri ca el a cistigat, de fapt, alegerile, mentionind ca CC trebuie sa se pronunte asupra corectitudinii scrutinului, ca democratia din Romania este in pericol si ca Traian Basescu vrea sa instaureze o republica dupa model Belarus. "Avem in fata doua zile pina cind Curtea Constitutionala va trebui sa decida daca mandatul domnului Basescu este valid sau invalid, daca vom merge in continuare cu cinci ani de regim Basescu, cistigat cu un mandat bazat pe frauda, minciuna si manipulare, sau vom putea sa redam poporului roman sansa de a relua aceasta alegere si de a decide linistit si fara influente presedintele pe care il dorim pentru urmatorii cinci ani", a mai declarat liderul PSD.


"O tentativa de presiune publica"


"Demersul PSD de a contesta rezultatul alegerilor e o tentativa de presiune publica, un demers in dispretul democratiei. Reprezentantii coalitiei PSD-PNL-UDMR au fost in majoritate in toate birourile electorale si sectiile de votare, e jenant sa conteste rezultatele alegerilor", a afirmat liderul democrat-liberal Adriean Videanu. Prim-vicepresedintele PDL a precizat ca fostul ministru de interne social-democrat Dan Nica a promovat legislatia electorala, iar sectiile din strainatate au fost stabilite de ministrul de Externe de la acea vreme, Cristian Diaconescu, de asemenea social-democrat.


Dincu: PSD a prevalidat alegerile prin faptul ca a sarbatorit duminica seara


Social-democratul Vasile Dincu a declarat ieri ca gestul liderilor PSD de a sarbatori victoria in alegeri duminica seara, la aflarea exit poll-urilor, poate fi interpretat ca o "prevalidare" a scrutinului, dar ca e greu de apreciat daca va avea cistig de cauza prin contestatia depusa la CCR. "Sintem pe tarimul tuturor posibilitatilor. Judecind dupa faptul ca PSD, prin faptul ca a sarbatorit duminica seara, a prevalidat alegerile, judecind dupa raportul OSCE care nu a constatat nereguli mari in desfasurarea alegerilor, mi se pare ca nu ar avea mari sanse", a declarat Vasile Dincu. El a precizat totusi ca depinde ce dovezi aduce PSD. "Daca sint dovezi solide, sint sanse ca CCR sa fie sensibila, daca e vorba mai degraba de a trage de timp inainte de dezbaterea care va exista in partid asupra vinovatiilor pentru pierderea alegerilor, acest demers ar putea aduce semne de intrebare. Sint speculatii din partea mea, s-ar putea sa fie vorba de o alta strategie a PSD", a spus Dincu.

Social-democratul a apreciat ca dreptul de a contesta alegerile trebuie folosit cu responsabilitate, pentru ca Romania este un stat membru al Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.