Național

Geoana merge sa se relaxeze, Basescu pleaca pe mare

Ziarul de Vrancea
7 dec 2009 886 vizualizări
Situatie complicata aseara dupa anuntarea rezultatelor de la exit-poll-uri n Traian Basescu, dat perdant de trei din patru exit-poll-uri, contesta estimarile si a anuntat ca asteapta numaratoarea oficiala, in timp ce Mircea Geoana si-a clamat victoria n rezultatele de la cele 4 exit-poll-uri arata astfel: CCSB/Antena 3: Basescu 48,8%, Geoana% 51,2; INSOMAR/Realitatea TV: Geoana 51,6%, Basescu 48,4%; CURS/TVR: Basescu 49,2%, Geoana 50,8%; CSOP/B 1 TV: Basescu 50%, Geoana 50%

Momente unice la anuntarea exit-poll-urilor. în vreme ce Geoana se bucura de faptul ca va pleca la Cotroceni, la sediul PD-L, Traian Basescu, presedinte in exercitiu, inca, vorbea despre alte sondaje de opinie, care ar fi "corecte" si care l-ar plasa pe el in postura de cistigator. Rezultatele de la cele 4 exit-poll-uri, la ora 19.00, arata astfel: CCSB/Antena 3: Basescu 48,8%, Geoana% 51,2; INSOMAR/Realitatea TV: Geoana 51,6%, Basescu 48,4%; CURS/TVR: Basescu 49,2%, Geoana 50,8%; CSOP/B 1 TV: Basescu 50%, Geoana 50%. Aceste exit-poll-uri nu iau in calcul rezultatele votului din diaspora, unde in primul tur au votat 100.000 de romani, iar Traian Basescu a fost votat in proportie de 70%. Rezultatul oficial al scrutinului va fi prezentat de Biroul Electoral Central la inceputul saptaminii, pasul urmator fiind validarea acestuia de Curtea Constitutionala. Daca scorul dat exit-poll-uri va fi confirmat oficial, atunci Traian Basescu rateaza astfel sansa de a fi singurul politician care detine doua mandate intregi, consecutive, in functia suprema in stat. Dupa o pauza de cinci ani, PSD revine la Palatul Cotroceni. Mandatul actualului presedinte expira la data de 21 decembrie, moment in care, in baza deciziei CCR, Mircea Geoana va prelua stafeta. El se va prezenta in fata Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a depune juramintul de credinta fata de tara.


Prezenta mai mare decit in turul I


Prezenta la vot in turul II pentru prezidentiale a fost, pina la ora 19:00, de 53,51%, a anuntat Biroul Electoral Central, potrivit caruia judetele unde s-a inregistrat cea mai mare prezenta la urne au fost Ilfov si Mehedinti, iar cea mai scazuta s-a inregistrat in Harghita si Covasna. în mediul urban s-a inregistrat o prezenta de 50,59 %, iar in mediul rural de 57,51%. în Bucuresti au votat 50,13% dintre alegatorii inscrisi pe liste. în primul tur al alegerilor, din 22 noiembrie, 49,97% dintre cetateni au votat la alegerile prezidentiale pina la ora 19.00.


Geoana: Peste citeva zile va fi investit Guvernul Johannis


Liderul PSD si-a clamat izbinda electorala, alaturi de liberalul Crin Antonescu, intr-un discurs clasic al invingatorului. Candidatul PSD la Presedintie Mircea Geoana a declarat ca peste citeva zile va fi investit Guvernul Klaus Johannis si a spus ca sustinerea pe care i-a acordat-o Crin Antonescu reprezinta o "datorie de suflet" pe care i-o va purta liderului PNL toata viata.

"împreuna am invins. E o noapte frumoasa pentru democratia romaneasca, este o victorie muncita. Vreau sa va multumesc, celor care mi-ati acordat increderea. Este victoria lui Crin in aceeasi masura ca victoria mea", a declarat Geoana. El a spus ca peste citeva zile va fi investit Guvernul Johannis care va avea un plan anticriza "autentic". "Mihaela, dragostea mea, multumesc! Ana-Maria si Alex, multumesc. Mama, esti acasa, la televizor, stiu ca te bucuri. si, tata, stiu ca esti acolo sus in ceruri, si stiu ca te bucuri si tu. Dumnezeu sa va binecuvinteze pe toti! Va multumesc pentru sprijin!", s-a adresat Geoana familiei. "Azi punem capat tranzitiei si trecutului comunismului. De astazi mergem catre Europa", a mai spus el.


Basescu: "Am cistigat!"


în vreme ce Mircea Geoana vorbea despre victorie, Basescu se proclama si el presedinte, la sediul PD-L, desi nici unul dintre exit-pollurile prezentate nu l-au dat pe el drept presedinte. Traian Basescu s-a proclamat cistigator al alegerilor sustinind ca "sondajele corecte" il dadeau cistigator la ora 19.00. "Va asigur ca la ora 19.00 sondajele corecte aratau ca l-am depasit pe Mircea Geoana. Cistigarea acestor alegeri se datoreaza in primul rind romanilor, peste cinci milioane de romani au avut optiunea clara pentru drumul spre modernizarea Romaniei, un drum care este necesar pentru ca romanii sa ajunga peste un timp la prosperitate. Nu avem alta varianta decit cel propus de mine, cel pe care romanii si l-au asumat prin votul lor si in 22 noiembrie cind au votat pentru reformarea clasei politice romanesti", le-a spus seful statului, cu putin inainte de ora 21.00, simpatizantilor adunati in curtea sediului central al PDL.

Traian Basescu a declarat cu putin timp inainte de anuntarea exit-pollurilor, ca a cistigat alegerile si ca "probabil" vor fi "diverse manipulari" pe televiziunile care incearca acest lucru de trei ani si a cerut electoratului propriu "sa fie linistit" pina la numaratoarea oficiala a voturilor. "Am cistigat! Marea mea rugaminte la dumneavoastra este ca in intervalul de la ora 21.00 si pina cind se va termina numaratoarea voturilor electoratul meu sa fie linistit si convins ca numaratoarea nu poate fi fraudata", a apreciat Basescu.


Antonescu s-a bucurat impreuna cu Geoana


Presedintele PNL a multumit, intr-o declaratie facuta la sediul PSD, celor care au mers ieri la vot si au inteles ca "este nevoie de schimbare". "Domnule presedinte al Romaniei, va felicit si Dumnezeu sa va dea puterea de a incepe un capitol nou si bun in istoria Romaniei. Multumesc si eu tuturor romanilor care au mers azi la vot si si-au spus cuvintul, asa cum e normal, asa cum e demoratic. Multumesc mult celor care au inteles ca este nevoie de schimbare si care prin votul lor au eliberat Romania si i-au dat o sansa pe care noi, oamenii politici, nu avem voie sa o ratam", a declarat Antonescu dupa anuntarea exit-poll-urilor care il dau cistigator pe Mircea Geoana.

Antonescu a spus ca noua echipa va "reconstrui Romania", increderea in institutii, economia.

Totodata, liderul liberal le-a cerut colegilor de partid "sa stea pe metereze si in aceasta noapte grea si sa pazeasca voturile oamenilor" astfel incit sa existe o numaratoare corecta.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.