Național

Basescu: Sint prea multi politicieni in viata implicati in vinzarea evreilor si germanilor

Ziarul de Vrancea
21 nov 2009 578 vizualizări
Traian Basescu pare sa fi tras cu ochiul prin dosarele secrete referitoare la vinzarea etnicilor evrei si germani catre rudele lor din strainatate practicata de statul roman comunist.

Intr-un interviu acordat Academiei Catavencu, Basescu spune ca sint foarte multi politicieni romani in viata implicati in aceasta operatiune. "Sint 2.000.000 de dosare, in afara de cele care inca mai au realitati vii ale spionajului romanesc, sigur ca nu pot fi deschise, asa ceva nu face nici un stat. Cum, de asemenea, nu s-au deschis dosarele care au vizat vinzarea evreilor si a nemtilor. Romania a incasat bani. Sint implicati prea multi oameni politici inca in viata", spune seful statului in interviu acordat Academiei Catavencu. Istoricul Marius Oprea, presedintele IICCR, crede ca seful statului nu a aruncat o petarda. "Cred ca fie vrea sa protejeze pe cineva, fie vrea sa santajeze", spune Oprea. Istoricul isi aminteste ca a existat pe vremea mandatului lui Emil Constantinescu o cerere din partea Muzeului Holocaustului de desecretizare a acestor dosare, dar nu s-a intimplat nimic. "Dosarele se refera practic la trafic cu carne vie. Existau formulare in aceste dosare in care oamenilor li se fixau preturi in functie de starea de sanatate, de averea lor, a rudelor pe care le aveau in Germania. Practica nu a fost a lui Ceausescu, a fost utilizata si de Dej. aIn ultimul sau an, s-au incasat circa 2 milioane de dolari din aceste vinzari. Daca politicieni actuali au fost implicati in asemenea operatiuni, eu cred ca numele lor ar trebui cunoscut, iar asta ar trebui sa fie o prioritate a noului presedinte", spune Oprea. Mircea Dinescu, membru al CNSAS, spune ca asemenea dosare nu au ajuns la CNSAS. Fostul director SRI, Costin Georgescu, crede ca Basescu nu a lansat o fumigena. Dar spune ca a declarat aceste lucruri pentru a-si enumera realizarile. " Parlamentul ar trebui sa hotarasca in acest caz", spune Georgescu, care adauga ca in mod normal, Basescu are acces la astfel de dosare, fiind si presedintele CSAT. "Nu cred ca din oamenii politici care au fost implicati atunci mai sint activi", adauga Georgescu.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.