Național

Atac in numele lui Hayssam

Ziarul de Vrancea
17 nov 2009 742 vizualizări
fostul procuror DIICOT care a gestionat cazul Omar Hayssam l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu de implicare in dosar n Ciprian Nastasiu si-a pierdut calitatea de magistrat dupa fuga sirianului din tara n seful statului a reactionat aseara cerindu-i lui Mircea Geoana "sa nu-si mai foloseasca prietenii de familie pentru a ataca candidatii la prezidentiale"

"PSD-ul este responsabil ca Omar Hayssam a ajuns la un nivel de influenta care l-a facut partener cu seful statului in deplasari", a sustinut aseara Traian Basescu, cerindu-i totodata lui Mircea Geoana "sa nu-si mai foloseasca prietenii de familie pentru a ataca candidatii la prezidentiale". Declaratia sefului statului vine dupa ce, ieri, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu si-a prezentat la Bucuresti, intr-o conferinta de presa, cartea "Pradarea Romaniei", scrisa impreuna cu scriitorul romano-american Victor Gaetan, in care detaliaza implicarea presedintelui Basescu in afacerea Omar Hayssam.

Presedintele a constatat aseara ca despre Omar Hayssam se vorbeste acum mai mult decit despre candidatii la prezidentiale. Basescu a tinut sa reaminteasca faptul ca "a condus celula de criza si a reusit sa recupereze cei trei ziaristi romani detinuti in Irak".

In ceea ce-l priveste pe Ciprian Nastasiu, seful statului a afirmat ca "este un procuror care a fost rejectat din sistemul de justitie, dar l-au recuperat politicienii". "Este momentul sa fac un apel la oamenii politici sa revina la decenta campaniei. Nu cu dosare, documente sustrase de la DGIPI sau cu procurori rejectati se cistiga alegerile", a mai spus Traian Basescu, precizind ca "PSD-ul este responsabil ca Omar Hayssan a ajuns la un nivel de influenta care l-a facut partener cu seful statului in deplasari". "Aceasta responsabilitate nu poate fi transferata mie", a conchis presedintele.


Nastasiu acuza pe toata lumea


Fostul procuror Criprian Nastasiu a declarat ieri ca politicieni precum Theodor Stolojan, Elena Udrea, Dan Voiculescu, sint implicati in dosarul spionajului energetic, dosar pe care il instrumenta atunci cind a fost revocat din functie. El a facut dezvaluirile cu ocazia lansarii propriei carti, "Pradarea Romaniei", in care povesteste despre anchetele sale importante, precum dosarul Hayssam sau cel al privatizarilor strategice.

Astfel, Nastasiu povesteste ca, pe 2 iulie 2008, cu o zi inainte sa fie revocat, el a cerut prelungirea autorizatiei de interceptare pentru mai multe persoane din dosarul spionajului energetic. "Exista o autorizatie de monitorizare a acestei grupari, nu pe mandat ci pe autorizatie de interceptare emisa de înalta Curte de Casatie si Justitie. Deci erau si mogulii, era Dan Voiculescu, era Bogdan Chireac, Elena Udrea, Stolojan, Cocos, Verestoy Attila", a afirmat fostul procuror.

Nastasiu a mai declarat ca s-a inceput monitorizarea politicienilor respectivi pentru ca "erau suspecti de anumite infractiuni". "întotdeauna in Romania, din \'90 pina in prezent a fost aceasta presiune extraordinara care se face asupra anchetatorilor, in special in cazurile deosebite - cazuri de siguranta nationala sau cazuri care ataca sau privesc grupuri de interese criminalitatea", a afirmat Nastasiu. El a acuzat-o pe Laura Kovesi, procurorul general, ca i-a impiedicat activitatea.

Reamintim ca sectia pentru procurori a CSM a admis pe 3 iulie 2008 solicitarea procurorului general Laura Kovesi privind pentru revocarea din functia de procuror a lui Ciprian Nastasiu. Solicitarea facuta de Kovesi a venit dupa ce înalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut sanctiunea primita de Nastasiu de la CSM, pentru o serie de abateri disciplinare pe care le-ar fi comis in dosarul lui Omar Hayssam.


Intoarcerea "baietilor destepti din energie"


Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat ca dezvaluirile lui Nastasiu privind implicarea sa in dosarul energetic reprezinta o incercare a "baietilor destepti din energie" de a-l ataca pe Traian Basescu. El a mentionat ca in momentul efectuarii investigatiilor in respectivul dosar, a fost chemat si a dat o declaratie ca martor. Stolojan a spus ca nu are "absolut nici o problema" cu interceptarea propriilor convorbiri, deoarece nu a actionat impotriva intereselor tarii. în plus, fostul premier a aratat ca singura sa legatura cu "grupul rusesc" a fost aceea ca, in perioada in care era consilier prezidential, compania ALRO, detinuta de acesta, a depus un memoriu la Presedintie, in care arata ca are probleme cu negocierea pretului la energie electrica, memoriu pe care l-a transmis mai departe ministrului Economiei de la acea vreme, Codrut Seres.

La rindul ei, secretarul executiv al PDL Elena Udrea a afirmat ca nu a inteles foarte bine pentru ce a fost monitorizata de procurori, dar ca nu are "nici o problema" daca operatiunea a fost legala. Senatorul UDMR Verestoy Attila a recunoscut ca in urma cu mai multi ani a dat o declaratie detaliata procurorilor, in calitate de martor, la acea data comunicindu-i-se si ca existase pe numele sau un ordin de interceptare.

Interceptat si el in dosar, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a precizat ca singura sa vina pentru care ar fi putut sa fie monitorizat "era una politica", el aratindu-se nemultumit de faptul ca numele sau apare alaturi de cel al Elenei Udrea.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.