Național

Duelul Basescu-Antonescu il scoate din ring pe Geoana

Ziarul de Vrancea
16 nov 2009 1015 vizualizări
E greu de spus cine a cistigat mai mult de pe urma primei confruntari electorale, insa exista un perdant clar: Mircea Geoana, absentul nemotivat n Crin Antonescu s-a dovedit un adversar dificil si necrutator cu Traian Basescu

Traian Basescu si-a gasit un adversar pe masura, bun minuitor al poantelor, al efectelor surpriza, a frazei sfichiuitoare, rezistent la asalturi si dibaci in lansarea acuzatiilor cu efect electoral. Lumea il astepta simbata la Cluj pe candiatul PSD, insa dintr-un motiv pe care adversarii electorali le-au caracterizat simplu drept "lasitate"a lui Mircea Geoana, la primul duel televizat din campania electorala a ajuns doar Crin Antonescu. Spre surpriza lui Traian Basescu, candidatul liberal a fost cel putin egal la punctajul intilnirii.

Intilnirea a inceput intr-o nota serioasa si incordata cu discutii din care a reiesit ca Traian Basescu si Crin Antonescu au opinii diferite pe tema depolitizarii administratiei statului, primul sustinind ca este nevoie de interdictia ca directorii de scoli sa fie membri de partid, iar al doilea ca e nevoia ca doar ministrii si secretarii de stat sa fie numiti politic.

Crin Antonescu a punctat ca profesorii "au fost victimele celei mai urite minciuni, care s-au spus in multele minciuni din campaniile noastre electorale, respectiv aplicarea legii, maririi cu 50% a salariilor lor". In replica, seful statului a afirmat ca regreta sustinerea aplicarii legii cu 50%: "Datorita necunoasterii situatiei bugetului, m-am bazat doar pe cit se cheltuise din bugetul alocat educatiei si am considerat ca sint resurse", a afirmat sefului statului. In privinta fiscalitatii, Antonescu a aratat ca va pleda pentru reducerea cotei unice, a TVA, a taxelor, in timp ce Basescu sustine ca este mai prudent ca pina in 2011 sa nu se ia o astfel de masura, ulterior fiind posibila reducerea la 14% a cotei unice de impozitare.


Parfumul de femeie i-a provocat


Discutia dintre cei doi s-a infirebintat pe marginea respectului pentru femei si a modelelor promovate in politica a pornit de la un raspuns al lui Crin Antonescu, care a spus ca filmul sau preferat este "Parfum de femeie", cu Al Pacino. "Si de ce va suparati de cite ori auziti de femei la Cotroceni, atunci?", a intervenit Traian Basescu, amuzat. "Modelele feminine, de pilda, si discursul raportat la femeie in timpul mandatului dumneavoastra sint nepotrivite. Ati promovat femeia obiect, femeia cu succes facil, ati vorbit despre pasarica despre o femeie, nu despre un barbat, ati smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ati invitat pe masa o ziarista, nu un ziarist, asta inseamna o atitudine nepotrivita fata de femei", a explicat candidatul liberal la Presedintie. Antonescu i-a spus lui Basescu ca ar fi putut promova modelul de femeie care aduce plus valoare societatii, unul dintre aceste modele putind fi chiar prima doamna a Romaniei, Maria Basescu. Seful statului a raspuns iritat acestei interventii a contracandidatului sau, apreciind abordarea lui ca fiind gresita. "Decenta ar trebui sa va spuna ca un barbat care are trei femei in casa le respecta, un barbat caruia nu i s-a intimplat niciun incident dramatic in care sa-si lasa sotia singura sa ajunga in situatii dificile", a atacat seful statului, referindu-se la fosta consoarta a liderului liberal.


"Ati fost coleg cu Iliescu in Partidul Comunist"


Un moment al replicilor acide intre cei doi candidati a fost generat de afirmatia lui Traian Basescu ca e mult mai "cinstit acela care face o alianta transparenta decit cel care sta doi ani sub papucul lui Hrebenciuc". "Problema este ca eu nu sint nici intr-o situatie, nici in cealalta", a inceput sa raspunda Antonescu, dar a fost intrerupt de Traian Basescu care i-a spus ca este "sub controlul" lui Dinu Patriciu. "Sinteti mai vechi in politica decit mine. Eu nu am fost nici in partid cu Ion Iliescu, in FSN..", a continuat Basescu, fiind intrerupt de replica lui Antonescu ca a fost in Partidul Comunist alaturi de Iliescu. "Nu-i un partid care sa fie uitat", a continuat Antonescu. "Cu o singura deosebire: Eu am avut curaj sa condamn crimele comunismului, pe cind dvs ca liberal ati ris cu Ion Iliescu si cu Vadim Tudor cind eu eram facut in toate felurile in Parlament. Asta-i deosebirea intre mine si cei care nu au curaj sa-si asume responsabilitatea gesturilor importante pentru tara", a incheiat Basescu.


Antonescu: "Nu mai aveti flota sa plecati pe mare"


"Permiteti o gluma, pentru ca sinteti un om cu simtul umorului. O s-o spun, cu speranta ca o permiteti", a spus initial Crin Antonescu."Dumneavoastra ati spus ca daca nu mai iesiti presedinte, plecati pe mare... Meserie aveti, dar cu ce plecati, ca flota nu mai aveti"?", a continuat el. Traian Basescu a spus ca nu se astepta ca liderul liberal sa aiba o asemenea abordare, precum securistii. "Nu exista niciun document semnat sub numele Traian Basescu, indiferent ce functie a avut, prin care sa se fi aprobat vinzarea macar a unei singure nave. Nu exista", a spus Basescu.


Curtoazie reciproca?


Speculatiile despre posibila refacere a aliantei PDL-PNL dupa alegerile prezidentiale au fost alimentate de citeva gesturi reciproce de bunavointa. Traian Basescu a spus ca nu doreste sa-i puna nici o intrebare contracandidatului sau, ci doar sa-i acorde o bila alba pentru ca a acceptat sa vina la Cluj Napoca pentru intilnire. La rindul sau, Antonescu a aratat ca nu isi permite sa dea bile albe insa il felicia pe domnul presedinte "pentru curaj, si asta e marea diferenta intre Basescu si Geoana. Domnul Basescu e un om cu actiune nefasta, e un om care nu e un facator de pace, cum ne spune Mintuitorul, si Romania are nevoie de asta, dar e un om viu, e un om cu personalitate. Domnul Geoana nu e deloc."



Lovituri sub centura


Traian Basescu: "Legea Uninominalului de acum permite sa ajunga in parlament multi politiceni care se afla pe locul doi-trei. Crin Antonescu vine de pe locul doi".

Traian Basescu: "inainte ati fost bibliotecar". Crin Antonescu: "Nu, am fost muzeograf, dar e cea mai mica dintre greselile dumneavoastra".

Crin Antonescu: "Credeti ca voi fi presedinte?". Traian Basescu: "Nu, dar va las sa va iluzionati".

Traian Basescu: "Foarte multi romani se intreaba de ce nu plecam noi, politicienii, din tara". Crin Antonescu: "Cred ca multi se intreaba de ce nu plecati dumneavoastra".

Traian Basescu: "E mai cinstita o alianta transparenta decit sa stai doi ani sub papucul lui Hrebenciuc". Crin Antonescu: "Ati fost cu Iliescu la Mineriada, ati fost in Partidul Comunist impreuna, eu nu".

Crin Antonescu: "Ati promovat femeia obiect, le-ati zis unor femei «pasarica» si «tiganca imputita». Aveati un model pe care puteati sa-l promovati mai mult "" sotia". Traian Basescu: "Vreau sa va cereti scuze, orice femeie e mai importanta decit dumneavoastra".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739421 zile, 11 ore, 23 minute, 15 secunde
Un ardelean la mitingul lui Basescu de azi de la Cluj... Toata lumea striga URA! URA! URA! numa' el nu... Vin PDL-istii la el si-l intreaba : - Ma, toata lumea striga "ura" lu' tatuca Basescu, citeste integral
, acum 739421 zile, 11 ore, 23 minute, 15 secunde
" sa nu glumiti cu fosti actuali comunisti, blestematii astia au vindut tara si-au raspindit tineretul prin tari straine pentru o bucata de piine, unde este tineretul unde sunt capetele luminate??, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.