Național

A doua stenograma baga in sedinta Consiliul National de Integritate

Ziarul de Vrancea
13 nov 2009 637 vizualizări
In noua inregistrare data ieri publicitatii, jurnalistul Bogdan Chirieac il pregateste pe Catalin Macovei, seful ANI, pentru intilnirea cu Sorin Rosca Stanescu n Macovei spune ca a facut jocul celor doi ca sa vada "cum arata un santaj" n el va trebuie sa se prezinte saptamina viitoare in fata Consiliului National de Integritate

O noua stenograma a unei discutii purtate de seful Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei, si ziaristul Bogdan Chirieac, publicata tot de "Curentul", arata cum acesta din urma l-a informat pe seful ANI ca a vorbit in seara precedenta cu Rosca Stanescu, care ar fi declarat ca are doua inscrisuri, "chestii olografe", care i-ar fi fost date de o fosta secretara de la ANI.

Tot Chirieac este cel care spune ca, pentru a nu face publice documentele, Rosca Stanescu "vrea ceva la schimb", respectiv sa se avanseze cu doarele lui Radu Berceanu si Adriean Videanu. Macovei a cerut detalii despre documentele care-l privesc, iar Chireac i-a spus ca sint "chestii oficiale". în ceea ce-i priveste pe Videanu si Berceanu, Macovei spune ca "are lumea boala" pe ei, explicatia lui Chireac fiind aceea ca cei doi "nu-mpart". Iata replicile celor doi:


BC: Am vorbit aseara cu el (Sorin Rosca Stanescu - n.r.) despre ce ar fi vorba si a zis ca sint doua inscrisuri.

CM: Asa.

BC: Ca p**** aceea s-a dus la el, da (e vorba de o dra secretara de la ANI - n.r.), deci doua chestii olografe in p*** mea.

CM: Da...

BC: Si ca de data asta nu le-ar da, dar vrea si el ceva la schimb, si anume sa avansezi cu dosarele lui Berceanu si Videanu.

CM: Aha. Dar despre ce inscrisuri e vorba?

BC: Acum o sa aflam, ca dac-as sti... Ca el aseara...

CM: înteleg ca-s chestii oficiale, nu-s amoroase.

BC: Habar nu am!

CM: Daca-s amoroase n-are decit sa le dea.

BC: Nici n-am vrut sa insist, ca era Ciuvica cu ochii pe noi.

CM: Aa, v-ati vazut "face to face".

BC: Face to face, de ce? C-am fost aseara la emisiune cu el.

CM: De, frate, eu vreau sa spun ca nu ma mai uit la emisiuni, nu mai...

BC: Foarte bine faci.

CM: îmi bag p***, m-am saturat.

BC: Foarte bine faci.

CM: Videanu si Berceanu... Are lumea boala pe Videanu si pe Berceanu.

BC: Asa e...

BC: Dar stii de ce are boala: ca nu-mpart!

CM: Maninca singuri?

BC: Da.

CM: Nici asta nu e corect.

BC: Deci nu ca fura, ca de furat fura de rup,...

CM: Bai, dar nu e corect.

BC: ...Dar nu-mpart nimic! Videanu i-a mai dat, Berceanu chiar mai putin. I-au mai dat la campanie lui Basescu, dar in rest nimic. Numai ei. Si au perfecta dreptate astia: "Bai, du-te in p*** mea". Povestea asta, Victoras Ponta, in guvern, nici la DIP-ul nu era asa (Dan Ioan Popescu - n.r.), cite chestii din alea nediscutate baga Videanu.


Macovei a vrut sa vada cum arata un santaj


Presedintele ANI, Catalin Macovei, afirma, intr-un interviu acordat cotidianului "Gindul", ca s-a simtit "santajat" in discutia cu Sorin Rosca Stanescu, dar nu a plecat de la acea intilnire din "curiozitate" si "deformatie profesionala". "Rosca m-a santajat cu publicarea documentului si a raportului Curtii de Conturi", a adaugat el. Solicitat sa precizeze daca aceasta ar insemna ca, daca nu ii dadea informatii despre anumite dosare, acesta ar fi publicat documentul si raportul, el a spus: "Da, si eu i-am zis: «Publica-l!»".

întrebat de ce nu a depus plingere penala la Parchet daca s-a simtit santajat, el a dat un raspuns evaziv, mentionind ca a declarat doar ca nu comenteaza daca a facut-o sau nu pina acum.

Despre dosarele de la ANI ale lui Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu, Macovei a spus ca "al lui Blaga e clasat, deci acesta este public. Iar alte cauze sint inca in verificari".

Ministrul interimar al Economiei, Adriean Videanu, a sustinut ca nici el si nici membrii familiei lui nu detin conturi in strainatate si, totodata, ca nu are "relatii de colaborare" cu Tiberiu Urdareanu, patronul grupului UTI. Conform stenogramelor, Rosca Stanescu a afirmat ca in contul lui Videanu, de exemplu, au intrat "multi acuma de la Urdareanu".

în luna mai, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, declara ca nu a primit nici o instiintare de la Agentia Nationala de Integritate, dar a tinut sa precizeze ca, asa cum el trebuie sa repare drumuri si sa faca autostrazi, asa si Agentia trebuie sa controleze averile.

La rindul sau, ministrul Dezvoltarii, democrat-liberalul Vasile Blaga, a declarat, la jumatatea lunii mai, ca ANI s-a autosesizat in cazul sau anul trecut, din presa si ca a pus la dispozitie toate documentele solicitate, iar in urma verificarii i s-a transmis oficial ca totul este in regula.


Consiliul National de Integritate se reuneste la cererea societatii civile


Presedintele ANI, Catalin Macovei, va fi invitat miercuri in sedinta Consiliului National de Integritate (CNI), sa faca o informare pe tema inregistrarilor care au aparut in presa, a anuntat presedintele CNI, Marcu Nicu. CNI este forul care supravegheaza activitatea Agentiei de Integritate.

Alianta pentru Statul de Drept, formata din cinci organizatii neguvernamentale, a solicitat convocarea de urgenta a Consiliului National de Integritate, care "poate cere revocarea presedintelui ANI", dupa publicarea inregistrarilor. Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania, la care a aderat, pe acest subiect, si Alianta Civica, cerusera, "din punct de vedere legal", clarificari privind posibilitatea dezvaluirii unor informatii din dosare aflate in lucru in interiorul Agentiei, in conformitate cu legea de functionare a ANI. O alta intrebare adresata membrilor CNI este daca presedintele ANI are acces la dosarele aflate in lucru, asa cum rezulta din continutul stenogramei si daca acest lucru nu contravine legii indicate.

Membrii CNI sint asteptati sa raspunda, potrivit ONG-urilor, daca presedintele ANI poate dispune, din punct de vedere legal, investigarea sau stoparea investigarii unor conturi ori prioritizarea unor dosare in detrimetul altora.

întrebat daca apreciaza ca in urma acestui episod ar trebui sa isi dea demisia sau sa fie destituit, Macovei a raspuns ca in nici un caz nu se pune problema demisiei. "Eu am actionat corect, nici un document sau informatie din cadrul ANI nu au ajuns la persoane care nu ar avea dreptul sa le detina. Ca, daca ajungeau, cu siguranta ca vedeati in presa dosarele lui Blaga, ale lui Videanu, Berceanu si mama lui Berceanu. Dar nu a ajuns in presa nici un colt de document", a mai spus el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.