Național

Doua ONG-uri vor sa suspende referendumul

Ziarul de Vrancea
12 nov 2009 682 vizualizări
Organizatiile societatii civile care au acuzat pre-fraudarea alegerilor mai fac un pas si solicita Curtii de Apel Bucuresti suspendarea decretului prezidential privind organizarea referendumului n asociatiile acuza "lipsa de egalitate dintre candidati , iar cauza ar putea fi judecata pe 19 noiembrie, cu 3 zile inaintea datei referendumului

Societatea civila face demersuri pentru suspendarea referendumului. Agentia de monitorizare a presei (AMP) si Asociatia Pro Democratia (APD) au depus ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, o cerere care vizeaza suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Practic, reprezentantii ONG-urilor au cerut Curtii de Apel sa suspende decretul presedintelui Traian Basescu si implicit referendumul programat in aceeasi zi cu alegerile. Una dintre motivatiile demersului este "lipsa de egalitate dintre candidati". Potrivit presedintelui Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, in vederea finalizarii acestui demers au fost depuse doua cereri, una la Presedintie, alta la Curtea de Apel. "Avocatul nostru, Corneliu Liviu Popescu, a inaintat o sesizare administrativa presedintelui Romaniei prin care se contesta decretul privind organizarea referendumului. O alta sesizare a fost facuta la Curtea de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ. S-a depus o cerere de suspendarea a actului administrativ, a decretului de convocare a referendumului", a anuntat Cristian Pirvulescu. Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 19 noiembrie primul termen pentru discutarea cererii de suspendare a decretului emis de presedintele Traian Basescu pentru organizarea referendumului pentru Parlament.


ONG-urile merg pina la CEDO


"Exista extrem de multe confuzii juridice in jurul acestui referendum si de aceea ne-am dori ca pina la data organizarii sale aceste confuzii sa fie rezolvate... In cazul in care dileme noastre nu vor fi rezolvate in Romania, intentionam sa mergem pina la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, chiar daca asta se va intimpla dupa 22 noiembrie", a spus Pirvulescu. ONG-urile cer suspendarea referendumului pina cind se va stabili daca acesta este legal, iar pe parcursul procesului vor ridica si obiectii de neconstitutionalitate referitoare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului. La inceputul campaniei electorale, ONG-urile au sesizat Avocatul Poporului cu privire la "fraudarea morala a alegerilor" de catre presedintele Traian Basescu. Organizatiile nonguvernamentale spun ca presedintele se foloseste de referendum in campania electorala si promoveaza ideea de parlament unicameral fara sa dea sansa altei optiuni. Sesizarea a fost semnata de de Agentia de Monitorizare a Presei - Active Watch, Asociatia Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice si Transparency International Romania. Presedintele a anuntat in 22 octombrie ca a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de membri odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale - 22 noiembrie. Basescu a amintit ca Parlamentul a dat un aviz negativ solicitarii de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, dar ca acesta este consultativ.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.