Național

Negoita si-a facut Cabinet din Guvernul Boc si echipa lui Croitoru

Ziarul de Vrancea
10 nov 2009 646 vizualizări
Al doilea premier desemnat a adus si trei nume noi: Gabriel Oprea - propus la Interne, Valeriu Tabara - la Agricultura si Anton Irimie - candidat la portofoliul Sanatatii n cel mai probabil, Parlamentul va da verdictul saptamina viitoare

Premierul desemnat Liviu Negoita s-a tinut de cuvint si a transmis ieri la Parlament noua echipa guvernamentala, care difera de cea prezentata de Lucian Croitoru doar la trei portofolii: Interne, Sanatate si Agricultura. Din echipa lui Negoita fac parte Bogdan Aurescu la Externe, Mihai Seitan la Munca, Familie si Protectie Sociala, Daniel Funeriu la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei, Vasile Blaga la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Radu Berceanu la Transporturi si Comunicatii, Adriean Videanu la Economie si Comert, Gheorghe Pogea la Finante, Catalin Predoiu la Justitie, Teodor Paleologu la Cultura, Mihai Stanisoara la Aparare, Sulfina Barbu la Mediu.

Cele trei nume noi sint: Anton Cristian Irimie la Sanatate, Gabriel Oprea este propunerea pentru MAI si Valeriu Tabara la Agricultura si Dezvoltare Rurala. Acesta din urma a declarat ca prioritatea sa, daca va fi numit ministru, va fi asigurarea surselor de finantare pentru inlocuirea subventiilor ce nu mai pot fi acordate din 2010, potrivit tratatului de aderare la UE.

Cristian Anton Irimie ocupa in prezent functia de secretar de stat in Ministerul Sanatatii, este medic primar obstetrica ginecologie si are experienta de manager la mai multe institutii. Irimie spune ca a acceptat pe loc propunerea premierului desemnat.


Premierul desemnat se bazeaza pe conditiile FMI


Liviu Negoita, considera ca Executivul pe care l-a propus are sanse sa fie validat de Legislativ, argumentind ca parlamentarii ar putea fi mult mai responsabili dupa ce FMI a conditionat acordarea celei de-a treia transe din imprumut de investirea unui Guvern cu puteri depline. "Oamenii care au fost propusi - sint si citeva modificari, le-ati remarcat - sint profesionisti in care eu cred", a declarat Negoita, argumentind de ce ministrii pe care i-a propus sint aproape aceiasi cu cei propusi de Lucian Croitoru si respinsi in Parlament.

Premierul desemnat s-a aratat increzator ca acestia vor fi validati de Parlament, invocind declaratiile reprezentantilor FMI, care au conditionat acordarea celei de-a treia transe din imprumutul extern de investirea unui Guvern cu puteri depline. "Sintem intr-o noua incercare in fata Parlamentului. Am avut de-a face cu un vot politic, preponderent politic atunci, cu siguranta va fi si de data aceasta un vot politic, dar eu cred ca parlamentarii la a doua solicitare vor fi mult mai responsabili si eu sint increzator ca acest Guvern ar putea sa treaca", a declarat Negoita.


Liderii PSD vor sa tergiverseze votul pina dupa primul tur


Parlamentul nu poate discuta in aceasta saptamina lista Cabinetului Negoita din cauza programului "incarcat", apreciaza chestorul Senatului. Ioan Chelaru a explicat ca o noua sedinta a Birourilor Permanente reunite, in care sa se discute programul si lista Cabinetului propus de Liviu Negoita, se va convoca in functie de programul "incarcat" al parlamentarilor in teritoriu.

Social-democratul Ioan Chelaru a sustinut ca Biroul Permanent al Senatului, convocat pentru astazi, va tine cont in stabilirea programului de dezbatere a listei de ministri "de faptul ca majoritatea parlamentarilor, in ultima saptamina inainte de primul tur vor fi prezenti in colegii, nu in Parlament". "Azi (ieri, n.r.) nu se mai poate organiza o sedinta a Birourilor Permanente reunite. Cind vor fi convocate Birourile de catre presedintii celor doua Camere, atunci vom face sedinta", a spus Chelaru. Intrebat cind estimeaza ca s-ar putea acorda votul in privinta investiturii Cabinetului Negoita, Chelaru a declarat ca, personal, crede ca subiectul nu se va discuta in aceasta saptamina.

Pe de alta parte, Mircea Geoana, presedintele Senatului, si-a luat trei zile de concediu, ceea ce face ca o reuniune a Birourilor sa aiba loc cel mai probabil abia saptamina viitoare. De altfel, surse din PSD afirmau ieri ca liderii partidului au discutat ieri variantele pentru tergiversarea votului asupra unui Guvern Negoita, convenind o aminare cel putin pina dupa primul tur al prezidentialelor si sa sustina aceasta idee si in discutiile cu PNL si UDMR.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.