Național

Moody's mentine ratingul Romaniei, in ciuda deciziei FMI

Ziarul de Vrancea
9 nov 2009 641 vizualizări
Analistii agentiei sustin ca Guvernul trebuie sa fie foarte atent la gasirea finantarii, iar banca centrala ar putea actiona mai mult pentru a ajuta Guvernul sa finanteze deficitul pina la finalul anului Moody's mentine ratingul pentru Romania, dupa ce Fondul Monetar International (FMI) a aminat acordarea celei de-a treia transe din pachetul de finantare agreat de institutiile financiare internationale cu Romania, a declarat, recent, analistul Moody's, Kenneth Orchard.

"Nu, nu in acest moment, credem ca lichiditatile Guvernului sint bune pentru 2010 si ne asteptam ca lucrurile sa functioneze ceva mai normal la acel moment. Acum mentinem ratingul stabil. Am luat in considerare o schimbare a ratingurilor in asteptarea deciziilor FMI", a raspus Orchard, intrebat fiind daca ar putea urma presiuni referitoare la ratingul suveran. Analistul Moody\'s a adaugat ca se astepta la decizia FMI de aminare a acordarii celei de-a treia transe, precizind ca crede ca "FMI nu a vrut sa se intoarca in Romania, avind in vedere situatia politica, dar au fost nevoiti pentru ca presedintele le-a cerut sa vina". "Nu este surprinzatoare decizia lor, avind in vedere actuala situatie politica. Ar fi mult mai usor pentru ei sa revina cu un nou pachet in 2010, dupa finalizarea alegerilor prezidentiale", a comentat Orchard, explicind ca decizia FMI ar putea sa duca la o "oarecare presiune in piata financiara". El a mai atras atentia ca guvernul va trebui sa fie "foarte atent" la gasirea finantarii, iar banca centrala "ar putea actiona mai mult pentru a ajuta Guvernul sa finanteze deficitul pina la finalul anului". Analistul Moody\'s nu s-a aratat surprins nici de estimarea Fondului privind adincirea deficitului bugetar la 9%, daca nu vor fi luate masuri dure. "Nu este o previziune surprinzatoare, noi ne asteptam la 9,3% in absenta unor masuri pentru reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Aceasta previziune este in linie cu asteptarile noastre. Acordul nu si-a depasit limitele. S-a intimplat acest lucru cu un acord precedent intre Romania si FMI, acum citiva ani, dar in acest moment nu cred sa se intimple acest lucru", a mai spus Orchard. Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 9% din PIB in 2010 daca autoritatile nu iau masuri suplimentare, in conditiile in care tinta de deficit bugetar pe 2009 nu va fi respectata, insa FMI insista pentru limitarea deficitului la 5,9%. Pentru acest an, guvernul s-a angajat sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB, insa Franks a precizat ca este mai probabil un deficit bugetar de 7,8% din PIB, luind in calcul si efectul masurilor fiscale recent validate de Curtea Constitutionala.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.